Една от най-добре платените професии у нас е тази на

...
Една от най-добре платените професии у нас е тази на
Коментари Харесай

Планински водачи печелят по 350 лева на ден

Една от най-добре платените специалности у нас е тази на планинските водачи. Хонорарът им варира от 120 до 350 лева дневно, като зависи главно от типа и продължителността на тура, а също и от равнището на подготовка на лидера. Заплащането може да бъде и по-ниско поради понижаващите се цени на туристическите услуги или потреблението на нелицензирани планински водачи от някои организации. При по-специализирани преходи пък хонорарът може да надвиши 350 лева Това оповестяват пред вестник " Монитор " от " Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България ".

По думите на ръководителя на асоциацията Любомир Попйорданов у нас има две съществени квалификации – планински и алпийски лидер, които им дават право да водят групи в тъкмо избрани терени. Освен това има лидер с велосипед, а също и ски лидер. Всеки туристически преход може да бъде привързан с спомагателни специфики, като наблюдение на растения и животни, геоложки особености на планините, кулинарно преживяване и други

" Работата на лидера към момента не е заслужено оценена. И повода за това е неналичието на задоволителна осведоменост в обществото за значимостта на специалността, незадоволителната планинарска просвета и платформи в обществената мрежа ", разяснява Попйорданов. По думите му България притегля и задгранични туристи, предпочитащи, което изисква спомагателна и характерна подготовка.



Изискванията за метода, по който би трябвало да бъдат обучавани планинските водачи, са заложени в редица законови разпореждания. Обикновено квалификацията им лишава към една година, като се организират занимания по доктрина и процедура, които не престават не по-малко от 960 образователни часа. Обучението включва и профилирана информация от доста други области – от биоразнообразие до право и логика на психиката.

" От асоциацията държим на високото равнище на образование, само че за жалост и в тази област страната демонстрира липса на потенциал за надзор и метод към всички, предлагащи курсове за планински водачи. Това води до дипломирането на гидове с незадоволително добра подготовка, което е и причина за произшествия в планината ", установи Попйорданов.
Все повече произшествия в планината

През тази година в България се следи растеж на случаите в планината. До 2 декември акциите " на високо " доближават 143, което е с 29 повече по отношение на предходната година. Оказана е помощ на 166 души, 10 от които са умряли, а един към момента е в неопределеност, съгласно данните на Планинската избавителна работа.

Въпреки това потърпевшите туристи в действителност са с 1000 по-малко от предходната година. Според избавителните екипи това се дължи на обстоятелството, че COVID-19 принуди доста фенове на пистите и разходките в планината да си останат вкъщи.

Експерти регистрират изцяло друга наклонност – броят на феновете планинари доста се е нараснал в интервала 2020-2021 година, защото в условия на пандемия туристите са намерили " леговище " в планината. Все по-често те са фамилии с деца.
Как да се подготвим за планински преход



Около седмица преди началото на тазгодишния зимен сезон планинските спасители напомнят препоръките за безвреден туризъм, които би трябвало да бъдат следвани от всеки, решил да кара ски или да се разноски с близки и другари по върховете. Любителите планинари би трябвало доста деликатно да сортират и изследват маршрута си, да се преценяват с времето и по опция да се движат в група. Зареденият телефон, туристическата застраховка и положителната екипировка също са наложителни.

" Този комплект е наложителен за всеки, който излиза в зимната планина отвън маркирани ски писти и пътеки, които ние не предлагаме – самостоятелен лавинен апарат, лавинна сонда, лавинна лопата ", поучава Атанас Еков от Планинска избавителна работа – Банско. Той акцентира и значимостта на раницата с въздушна възглавница, може да задържи човек на повърхността на лавината.

Според него всички туристи в планината би трябвало да се съобразят и със снежната завивка. Едни от признаците за нестабилна основа са пропукването и пропадането на снежния слой, които могат да доведат до лавина.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР