Една от най-активните характеристики на всички листове и листчета е

...
Една от най-активните характеристики на всички листове и листчета е
Коментари Харесай

Домашна картотека

Една от най-активните характерности на всички листове и листчета е да се губят и даже от време на време мистериозно или не толкоз да сменят мястото си. Трескавото търсене на гаранцията за прахосмукачката или пък на дипломата могат и да бъдат пропуснати, само че за сметка на това се постанова да пожертваме няколко часа образуване. Подреждането на разните документи и хартии, кои повече кои по-малко значими се отплаща постоянно, абсолютно. Понякога и с на пръв взор мъчно постижимата обстановка:
- Ааа, някой да знае къде ми е........
- Да, виж листата.
Звучи малко стряскащо, като се има поради, че домът ни не е държавният списък, само че за какво пък да не вземем някои потребни способи за справяне със задръстването и оттова.

Eто главните врагове, с които се постанова да се борим за превъзходство:

Месечни сметки, банкови извлечения
Бележки за налози и други внесени/платени суми
Застрахователни полици, контракти за кредити/депозити
Гаранции и упътвания
Важни документи (свидетелства, документи, дипломи и др.)

Това най-общо е и основата на домашната картотека, т.е. типовете папки, които можем да си създадем за улеснение. Добре е да си отделим най-малко едно шкафче, в което да не пъхаме нищо друго, с изключение на тях и което в следствие да можем да допълваме. Категориите най-често са три - Финанси, Семейни документи, Гаранции. Хубаво е категорията да е ясна и съответна, тъй като папки от вида „ Други “ не служат за нищо и с течение на времето се трансформират в.

От тук можете която да залепите върху съответната директория или кутия за документи. Така няма да се постанова да ровите в тях, с цел да откриете дали нещо е там или не.

Най-важните документи като насочна точка
Когато решите да се захванете с “бумащината ” у дома, най-лесно подреждането ще стартира с отсяване на значимите документи. Позитивният метод ще помогне повече в борбата с бъркотията. Вместо да се чудим какво да вършим с всичко, просто би трябвало да отделим най-важните неща и да ги складираме на едно място. Тук влизат всевъзможни документи, които би трябвало постоянно да знаем къде са, само че не ги използваме постоянно (паспорти, нотариални актове, свидетелства, контракти за депозити и др.)

После идва ред на фактурите, които се натрупат всеки месец. Днес за наслада е елементарно да преминем на електронни фактури за сметките. Обикновено множеството оператори разрешават това. По този метод хем ще спасим дръвче от природата, хем шкафче у дома.

И най-после някак естествено остават ненужните работи, които обаче съхраняваме, тъй като мислим, че в миналото, въпреки и след 50 години, ще ни потрябват за нещо. Това са всички неща, които в случай че бъдем почтени към себе си, би трябвало да признаем, че влизат в категория “ Да хвърля, или да хвърля по-късно? ”

Сигурно повече от половината неща,които пазим рано или късно изхвърляме, тъй като в последна сметка се оказват ненужни и заемат доста място. Затова няа потребност да чакаме да мине половин година, без да сме ги пипнали, с цел да се отървем от тях. Един бърз и доста потребен въпросник по отношение на претендентите за боклука е: 1. Ако имах единствено една стая, бих ли запазила това в действителност? 2. Ако ми потрябва инцидентно мога ли да си го набира отнякъде отново?

В битката с архивирането има и още едно предписание, съгласно което последните напълно не стават първи, а отиват за преработване. Такива са: отрязъци от вестници и предписания, които не сте поглеждали от години, визитни картички, на хора, чиито имена не помните, изтекли застраховки, гаранции, касови бележки, непрочетени повече от месец списания, остарели каталози, календари и брошури и други

Веселият архивар
Никой не е споделил, че начинанието би трябвало да е скучно, в противен случай. Картотекирането може да бъде занимателно и цветно. Например директория с портокали за гаранциите, директория с кафе за фамилните документи, директория с отрязъци от списания по нея за други неща. Освен отбягване на сивотата, цветните папки спомагат за по-лесното им запомняне. Веселите етикети също са за предпочитане - вместо надпис “Семейни документи ”, сложете “Човек и добре да живее се дами ” или вместо “Кредити ”, ”Пътят на сем. …...... към финансова независимост ” или просто “Върни по-бързо ”.

Най-удобно е да държим към този момент подредените документи на място, до което имаме комфортен достъп и което би изтърпяло още най-малко една две папки. И въпреки всичко в случай че нямате задоволително място в едно шкафче, разпределете по разнообразни места, като си отбележите кое къде е. И най-после да не забравяме, че прекомерната придирчивост може да ни трансформира от радостния в лудия архивар, по тази причина да не пропущаме да одобряваме всичко като развлечение и да оставим картотеката да ни служи, а не ние на нея.

Принтирай подготвени таблички

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР