Една от големите работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал

...
Една от големите работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал
Коментари Харесай

Работодатели скочиха срещу премахването на преместваемите обекти от плажовете

Една от огромните работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) възрази против желанието на държавното управление и по-конкретно на Министерството на туризма за унищожаване на преместваемите обекти от плажовете по Черноморието.

Това АИКБ направи посредством писмо, което бе пратено до министъра на туризма Николина Ангелкова, а също по този начин и публикувано до медиите. Според Асоциацията премахването им ще ни върне в годините преди 21 век, основава предпоставки за развиване на сивия бранш и ще навреди на облика на България пред задграничните туристи.

Ето какво написаха от АИКБ до министъра на туризма:

Членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в която са показани над 10 000 компании, осигуряващи работа на над 500 000 души, показват безпокойството си от подготвяна сериозна смяна в разпоредбите, определящи стопанисването на морските плажове в страната.

Преместваемите магазини и заведения работят на пазарен принцип в изискванията на конкуренция посред им и единствената логичност за съществуването им е, че към тях има търсене от страна на туристите. Намеренията за унищожаване от всички плажове на преместваемите обекти като се изключи тези за спортни действия, ще сътвори непростим стопански риск в няколко посоки.

Липсата на обекти за храни и питиета там, където са туристите, може да докара до запълването на тази празнота от компании и физически лица от сивия бранш, които да оферират на плажа нерегламентирани храни и питиета. От друга страна, задграничните и българските посетители, които са на Черноморието без включено изхранване в туристическия пакет, ще са принудени да решат казуса като внасят и употребяват на плажа храни и питиета, закупени другаде, което ще ни върне в годините надалеч преди 21 век. Всичко това ще навреди на облика на България като туристическа дестинация за първокласен туризъм и ще обезсмисли напъните и триумфите в последните години за развиване на модерни типове туризъм като конгресния и голф туризъм, които притеглят в страната ни най-голям клас задгранични посетители.

Като виновни работодатели сме длъжни да заявим, че сходни промени следва да бъдат съветвани с бизнеса, защото е доста евентуално закриването на хиляди обекти да докара до понижаване на заетостта в черноморските райони, които в дейния летен сезон са източник на прехранване за забележителен брой сезонни служащи и техните фамилии. Това като индиректен резултат ще забави устойчивия тренд на понижаване на безработицата в България, която по последни данни от август 2017 година е на равнище от 6,2% - по-ниско от междинното за страните от Европейски Съюз.

Не на последно място АИКБ с членуващите в нея браншови камари, които показват ¾ от икономическите действия в страната, са чувствителни към всяко деяние, което би могло да попречва въпреки и непряко навлизането на съществени вложители в българската стопанска система.

Решение на казуса с недобрата визия на обектите на някои места може да бъде търсено по образеца на положителните практики в европейските морски курорти, посредством въвеждане на типови модули с единна архитектура и/или цветове, а не с тотална възбрана на нужни на туристите обекти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР