Една новина пожела да съобщи в ефира водещият Петър Волгин

...
Една новина пожела да съобщи в ефира водещият Петър Волгин
Коментари Харесай

Макар и в БНР, пропагандата на Волгин не е журналистика

Една вест пожела да заяви в ефира водещият Петър Волгин в последния брой на авторското си предаване „ Политически Некоректно “ по БНР. Той осведоми слушателите, че Съветът за електронни медии не е санкционирал нито него, нито националното радио поради в предпоследното издание на блока на 10 април. Тогава Волгин и събеседникът му – водачът на партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов, повече от половин час разсъждаваха над „ вестта “, че украинци от батальона „ Азов “ са взели за заложници българските моряци от кораба „ Царевна “. По-късно МВнР обяви това известие за дезинформация. Въпреки това върху него депутатът разви пространна антинатовска догадка.

„ Съвет за електронни медии реши, че „ Политически Некоректно “ няма да бъде наказвано, нито радиото ще бъде наказвано, нито аз ще бъда наказван. Поради една елементарна причина: в никакъв случай никой от нас, нито самото предаване, не е нарушавал рамките на Закона за радиото и малкия екран. Който е нашата библия, върху която ние се кълнем. Така че Съвет за електронни медии удостовери нещо, което аз постоянно съм казвал: единственото, което ни управлява в нашата активност, е осъществяването на Закон за радиото и телевизията...Това вършим в „ Политически Некоректно “ и това ще продължим да вършим “, приключи Волгин предходната събота.

Изглежда парадоксално, само че

 

до момента в който известният глас на БНР съобщаваше,

 

че се е отървал, той си послужи с операция. Волгин спести част от новината от Съвет за електронни медии и изкара себе си подобен, какъвто даже тези членове на регулатора, които го оправдаха за въпросния брой на „ Политически Некоректно “, не посмяха да го изкарат: справедлив публицист. Водещият спести на слушателите това, че даже мощно пристрастният към него Съвет за електронни медии е признал, че фрагментът на БНР е погазил Етичния кодекс на българските медии. За доста редактори и кореспонденти този кодекс стои наедно със Закон за радиото и телевизията, а даже и нагоре, тъй като е работен справочник, писан от публицисти и предопределен за публицисти. Любопитното е, че преди близо 20 години БНР подписа въпросния документ, само че явно Волгин не почита професионалния етичен кодекс на гилдията.

Съвет за електронни медии призна, че гласът на БНР е нарушил две правила в него. Първото е, че публицистите „ ще предоставяме на обществото тествана и точна информация и няма предумишлено да скриваме или изопачаваме обстоятелства “. Едва ли има човек, който да не схваща, че това е основополагащ постулат в журналистическата активност. Без неговото съблюдаване всички други подходи в работата наподобяват или на преднамереност, или на аматьорщина. Затова да се изтъкнеш, че не си нарушил Закон за радиото и телевизията, само че да нарушиш правилото за тестваната и точна информация, е все едно доктор да преглежда пациенти, само че да им дава умишлено неточни диагнози. Или пък преподавател да влезе в класната стая и да съобщи урок с неточности на учениците си.

Второто предписание, което Волгин наруши на 10 април, е, че публицистите следва да се въздържат от възхваляващо или предаващо непотребна сензационност отразяване на закононарушения, принуждение и свирепост, регистрира мониторингът.

Когато Волгин заяви, че Съвет за електронни медии го е оневинил, той в действителност

 

спести и още много основни детайлности

 

Например не сподели на аудиторията, че регулаторът може да не е намерил несъгласие сред Закон за радиото и телевизията и изявите му на 10 април, само че че сътрудниците му в БНР към този момент са окачествили работата му като опит за заблуждаване на аудиторията. „ Ръководството на БНР се разграничава от всеки опит за дезинформация и разпространение на подправени вести. Категорично заявяваме, че всяко нарушение на закона, професионалните стандарти и етичните правила в стратегиите и платформите на публичната медия ще бъде глобено “, написаха от „ Драган Цанков “ 4 във връзка стореното от „ звездата “.

С това обаче положителните думи за шефовете на БНР и за генералния му шеф Милен Митев свършват. Както „ Сега “ писа,, беше допустимо най-лекото - забележка. Митев изясни снизхождението си с това, че трудовото досие на подчинения му е чисто и че това било първото негово нарушение. Митев може да е шеф на БНР неотдавна, само че в радиото работи задоволително дълго, с цел да знае, че опитът за дезинформация във връзка с „ Азов “ и моряците напълно не е дебютното провинение  на Волгин. Още до момента в който той водеше „ Деконструкция “, през декември 2015 година Съвет за електронни медии предизвести, че ще наложи санкция на издържаната от данъкоплатците медия за това, че Волгин не съблюдава наложителния за БНР и Българска национална телевизия принцип на плурализъм на гледните точки. И че изрича отзиви и кани събеседници, които са единствено от едната страна на барикадата. В резултат на предизвестието тогавашното управление на БНР и тогавашният шеф, починалият Радослав Янкулов, взеха решение да смъкват „ Деконструкция “ от ефир. Дълго по-късно Волгин нямаше лично предаване и едвам преди към 2 година предшественикът на Митев – Андон Балтаков, го уреди с „ Политически Некоректно “. В него се включи и журналистката Силвия Великова като контраст на едностранчивия взор на сътрудника си.

Преглед и разбор на казаното и стореното от Волгин през последните дни се постанова, тъй като водещият работи по същия метод и през останалото време –

 

манипулира и изопачава обстоятелства

 

Откакто Русия нахлу в Украйна, на дневния ред на блока му могат да завидят даже част от лицата на съветската държавна телевизия, която другояче е без конкуренция в стрелбата с кремълски опорни точки. Едва ли обаче има различен публицист в социална медия в Европейски Съюз (с изключение може би на Унгария), който като Волгин с удоволствие да ретранслира размислите и пристрастеностите на политическия хайлайф на страна, която към този момент дефинира България като „ неприятелска “ страна. През последните два месеца посетители на единия от водещите на „ Политически Некоректно “ са били на първо място хора, които са постоянно подготвени да защитят Путин и военната експанзия. И които вършат Волгиновата част от „ Политически Некоректно “ най-едностранчивото предаване в ефира на публичните медии в България. Това умозаключение е направено не от различен, а от формалния мониторинг на Съвет за електронни медии, следящ за спазването на плурализма в Българска национална телевизия и БНР.   " Данните за " Политически Некоректно " демонстрират съществуването на дисбаланс в показаните политически възгледи с преобладаващо присъединяване на леви представители от политическия набор ", написа в заключенията, показани на последното съвещание на регулатора. 

Именно по-късно четирима от петимата членове на Съвет за електронни медии гласоподаваха, че „ Политически Некоректно “ не нарушава медийното законодателство. Част от медийните надзорници обаче признаха, че в настоящия си тип Законът за радиото и малкия екран е толкоз старомоден, че в него няма текстове, които да са чувствителни към подправените вести и които отличават пропагандата от добросъвестния журналистически труд. Това, че Закон за радиото и телевизията е повърхностен, а не обективната работа на Волгин в действителност е повода БНР да не получи глоба поради броя на „ Политически Некоректно “ на 10 април.

И казусът " Волгин " остана.  Благодарение на престижа на обществената медия триковете и операциите на водещия минават за публицистика. Въпрос към директора Милен Митев и към останалите шефове на Волгин е докога ще търпят това. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР