Една история от затвора – тази на Дядо Боже -

...
Една история от затвора – тази на Дядо Боже -
Коментари Харесай

Дядо Боже - затворникът, който никога няма да напусне затвора

Една история от пандиза – тази на Дядо Боже - пандизчията с най-дълъг престой в Софийския затвор. След закононарушението, по време на наказването, малко на брой пандизчии откриват Бог зад решетките. Георги Белчинов е един от тях, споделя NOVA.

Наричат го Дядо Боже, тъй като все се моли на Бога. Той е в пандиза от 1989 година и по този начин се трансформира в безспорен рекордьор. Осъден е за убийствата на двете си дами. Първоначално на гибел, само че след това присъдата му е променена на пожизнен затвор.

Дядо Боже е на 76 години. Попаднал в пандиза с рухването на комунизма. И по този начин - цялостен Преход време зад решетките. Докато на открито откривахме демокрацията, Георги Белчинов откривал Бога. Дядо Боже е със пандизчиите към този момент 33 години. Преди измененията чува най-тежката присъда за убийството на жена му, която остава неизпълнена.

Падането на комунизма анулира смъртното наказване у нас. Така, вместо разстрел, Дядо Боже ще лежи до живот без право на подмяна.

Как кроткият служащ в цех от Ихтиман се трансформира в двоен палач, е комплициран въпрос за Дядо Боже. Той е наказан за убийството на втората си брачна половинка.

Преди това лежи 12 години и за гибелта на първата си жена. От своите 76 години е прекарал общо 45 години зад решетките.

„ Как по този начин влезнах? И аз се чудя. Аз не протягам ръка на жена. Аз ненавиждам да протягам ръка. И аз не знам какво е ставало, само че съзнателно битово ликвидиране. Не съм протегнал ръка на никого, нито на женичка, нито на никого”, споделя пандизчията. Не помни по какъв начин е умъртвил втората жена, дори отхвърля да го е сторил, само че признава, че ревнувал от други мъже.

Дядо Боже не търси виновност у себе си, тъй като счита, че Бог му е дал нов живот зад решетките. За закононарушенията търси виновността у другите. Казва, че последната му жена е желала да го токсини на един Гергьовден, когато му поставила нещо във виното.

Не си спомня и по кое време е чул смъртната присъда, само че малко по-късно е получил знак от Бог с вестта, че няма да бъде разстрелян.

Разказва, че първите му години зад решетките били най-трудни и няколко пъти повтаря, че към този момент е различен човек. За последно е молил за благосклонност през 2017 година, когато е изпратил документите си до Върховния касационен съд и вицепрезидента. Получава отвод.

Дядо Боже е необразован и ням. Почти няма зъби. Има двама сина и една щерка. Казва, че децата му не имат вяра той да е умъртвил майка им. И макар че не може да чете и написа, гледа вести. Знае и кой ръководи България, само че не знае името му.

Зад решетките се среща и с доста млади пандизчии – убийци, крадци, измамници, и им дава съвет да не се връщат за повторно там като него.

Навън светът посреща Възкресение Христово, до момента в който Дядо Боже зад решетките ще пали свещ и ще се моли, въпреки и да не усеща виновност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР