Една истинска футболна класика ще определи първия финалист на Европейското

...
Една истинска футболна класика ще определи първия финалист на Европейското
Коментари Харесай

Италия или Испания? Кой ще играе финал на Евро 2020?

Една същинска футболна класика ще дефинира първия финалист на Европейското състезание по футбол, когато довечера Италия и Испания се изправят един против различен на стадион „ Уембли “ в Лондон.

Историята на конфликтите сред два от огромните европейски гранда (Италия има четири международни трофеи и една европейска; Испания е с едвам международна и три европейски) е с дълготрайност повече от век, като първия мач сред тях се играе на Олимпийските игри в Антверпен, Белгия през 1920 година и приключва с победа за Испания с 2:0. През идващите 100 години двата отбора се срещат общо 37 пъти, като си разделят по 11 победи и записват 15 равенства (Испания има две победи на дузпи на Евро 2008 и Купата на конфедерациите 2013).

Това ще бъде десети мач сред Италия и Испания на финали на международни и европейски шампионати, което ще го направи най-честият дуел на огромни конгреси. " Скуадра Адзура " има преимущество в тези срещи – четири победи, три равенства и две загуби (едната след дузпи). Италианците са виновни и за най-тежкото проваляне в историята на противника си – 7:1 на Олимпиадата в Амстердам през 1928. В последните години обаче Испания господства в конфликтите межди двете страни и има седем триумфа, пет равенства и две провали в последните 14 срещи. Най-звучният пестник от днешния си конкурент Италия отнесе на финала на Евро 2012, когато Ла Фурия Роха завоюва с 4:0, с цел да стане европейски първенец за втори следващ път.

Моментната форма обаче дава преимущество на Италия – възпитаниците на Роберто Манчини нямат загуба в рекордните за отбора 32 следващи мача и са в серия от 13 следващи победи, в които са позволили едвам два гола, а на четвъртфиналите тимът в профил един от любимците за купата на Евро 2020 Белгия. В същото време Испания не бе спрягана измежду любимците в шампионата и стартира мъчно с две следващи равенства в груповата фаза, само че по-късно играчите на Луис Енрике вкараха общо 10 гола в мачовете си със Словакия и Хърватия, преди да победят Швейцария с дузпи на четвъртфиналите.

Лошата вест за Италия от четвъртфиналите бе тежката травма на бранителя Леонардо Спинацола, който бе един от най-силните играчи на шампионата досега. В негово неявяване Манчини може да заложи на левия фланг на защитата на Емерсон Палмиери, само че едва ли ще прави други промени измежду титулярите си. За Испания под въпрос с мускулна контузия е Пабло Сарабия.

„ Изключително горди сме. Ще е безумно да си мислим, че ние или някой различен от полуфиналистите би се задоволил с постигнатото дотук – всички желаеме да стигнем до финала и да спечелим “, показа Енрике, а неговият сътрудник Манчини съобщи: “Заслужихме успеха против Белгия. Сега следват Испания, само че колкото по-напред отиваш, толкоз по-трудни стават противниците “.

Италия се изправя против Испания на стадион „ Уембли “ в Лондон от 22:00 часа българско време довечера.

Очаквани сформира:

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бонучи, Киелини, Емерсон, Барела, Жоржиньо, Верати, Киеза, Инсинье, Имобиле
Испания: Симон, Аспиликуета, П. Торес, Лапорт, Алба, Коке, Бускетс, Педри, Морено, Олмо, Мората
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР