Една година след двойно убийство, извършено по хомофобски подбуди, ЛГБТ

...
Една година след двойно убийство, извършено по хомофобски подбуди, ЛГБТ
Коментари Харесай

ЛГБТ общността в Словакия е притеснена от езика на омразата в предизборната кампания

Една година след двойно ликвидиране, осъществено по хомофобски подбуди, ЛГБТ общността в Словакия е обезпокоена от усилването на езика на омразата с наближаването на, се споделя в изчерпателен материал на организация Франс прес.

Агенция Франс Прес отбелязва, че в словашкото законодателство правата на хомосексуалистите не са застъпени изключително доста.

Бившият министър председател Роберт Фицо, чиято партия " Посока - обществена народна власт " съгласно социологическите изследвания се чака да завоюва на изборите, е прочут с честите си вербални офанзиви против ЛГБТ общността. По думите на Фицо осиновяването на деца от еднополови двойки, което не е разрешено в Словакия, е " перверзия ".

В най-скорошното предизборно видео на " Посока - обществена народна власт " може да бъде забелязан юноша, който наподобява на ръководителя на демократичната партия " Прогресивна Словакия " Михал Шимечка (която съгласно социологическите изследвания ще е главният противник на " Посока - обществена народна власт " на изборите), загърнал се със знаме в цветовете на дъгата и колебаещ се в коя тоалетна да влезе по време на учебно междучасие - в тази за мъже, в тази за дами или в трета, обозначена с изображение на хеликоптер.

" Докато прогресивният Мишо се чуди през днешния ден дали е момче, момиче или хеликоптер, за нас джендър идеологията в учебните заведения е неприемлива и бракът е съюз единствено сред мъж и жена ", споделя Роберт Фицо в това видео.

" Със сигурност в никакъв случай няма да съм склонен с това те (хомосексуалистите) да могат да подписват брак, както се случва в други страни ", сподели неотдавна Фицо пред пресата.

В Словакия няма правна уредба на хомосексуалните партньорства и представителите на ЛГБТ общността не се третират от закона като близки на сътрудниците си, което прави невероятно приемането на информация за здравословното положение на половинката и взаимното заместничество.

Освен това Словакия не признава и еднополовите бракове, подписани в чужбина.

Изпълнителният шеф на асоциацията " Инакост ", в която членуват словашки организации на гейове и лесбийки, Мартин Мацко показва пред Франс прес безпокойството си от реториката на " Посока - обществена народна власт ".

" Посока - обществена народна власт " в границите на освен прибягва до агитация на омразата във връзка с ЛГБТ хората, само че и в програмата си дава обещание да вкара законова възбрана в учебните заведения да се приказва за ЛГБТ хората ", изяснява Мацко аргументите за паниката си.

" Очакваме той да прокара закони, сходни на тези на (унгарския министър председател Виктор) Орбан в Унгария и на (губернатора републиканец) Рон Десантис във Флорида ", споделя още изпълнителният шеф на " Инакост ".

Само две от 25-те партии, които ще се борят за места в Народното събрание, дават обещание повече права за представителите на ЛГБТ общността.

Други партии прибягват до изразителност, сходна с тази на " Посока - обществена народна власт ". Една от тези партии да вземем за пример е Християндемократическото придвижване, чийто ръководител Милан Майерски неотдавна съобщи, че " ЛГБТ идеологията е камшик ".

Бившият министър председател центрист Игор Матович също разкритикува ЛГБТ хората в обществените мрежи. " 73 пола? Болни. Да превръщаш 12-годишни девойки в момчета? Болни ", се споделя в негова обява.

Като изключим " Свобода и взаимност ", която съгласно изследванията ще има компликации да влезе в Народното събрание, партията " Прогресивна Словакия " е единственото демократично придвижване, което. Предизборната ѝ стратегия съдържа заричане бракът да бъде наличен " за всички двойки ".

Дори и демократични или прогресивни партии да съумеят да влязат в новото държавно управление, възможностите за осъществяване на тези предизборни обещания обаче не са огромни, отбелязва Франс прес, представено от Българска телеграфна агенция.

" За да образува болшинство в Народното събрание, " Прогресивна Словакия " ще би трябвало да се коалира с по-консервативни партии и програмата за по-широки права на ЛГБТ хората ще бъде забравена ", споделя пред Франс прес Юрай Мартини, 46-годишен шеф на компания за връзки с обществеността и открит педераст.

" Не чакам никаква смяна ", акцентира Хана Фабри, 60-годишна активистка за правата на лесбийките от Братислава. " Искам и нуждая се да имам вяра, че в случай че партията " Прогресивна Словакия " пристигна на власт, тя няма да изхвърли на боклука правата на ЛГБТ хората при договарянията за влизане в държавното управление ", споделя още тя.

От социологическо изследване на " Инакост ", осъществено предходната година, излиза наяве, че над 77% от гейовете и лесбийките в Словакия са споделили, че най-сериозният проблем, с който се сблъскват, е неналичието на законова уредба на еднополовите партньорства.

Според най-скорошното изследване на интернационалния умствен концерн " Глобсек " (GLOBSEC) 63% от словаците не желаят хомосексуалистите да имат равни права с останалите хора, отбелязва Франс прес.

През октомври предходната година Словакия бе шокирана от двойното ликвидиране пред гей бар на двама млади мъже, напомня Франс прес. Ден след убийството бяха отправени апели за промени, само че от този момент насетне не е направено доста, заключава Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР