Едмон Ревей мълчи близо осем десетилетия. Днес французинът е на

...
Едмон Ревей мълчи близо осем десетилетия. Днес французинът е на
Коментари Харесай

Свидетел: как разстреляхме войници на Вермахта през юни 1944

Едмон Ревей мълчи близо осем десетилетия. Днес французинът е на 98-годишна възраст и се оказва единственият жив очевидец на това по какъв начин през юни 1944 година са били разстреляни бойци от Вермахта. Чак в този момент Едмон Ревей взема решение да опише за случилото се. До през днешния ден съвсем никой не знае какво тъкмо е станало тогава. На базата на наличната информация специалистите считат, че е било осъществено военно закононарушение, което обаче се случило в отговор на наказателна интервенция на нацистите, лишила живота на стотици мирни жители.

Според историята, разказана от Едмон Ревей, хипотетичните причинители са бойци от тогавашната френска опозиция. Според последната налична информация на 12 юни 1944 година близо до село Меймак във френската провинция Лимузен бойците от съпротивата разстреляли 47 бойци от Вермахта и една французойка, обвинена в колаборационизъм.

Какво е известно за случилото се

По времето на Втората международна война 19-годишният Едмон Ревей влиза в групата бойци от съпротивата, съумяла да плени огромно поделение немски бойци. Отвеждат пленниците в един мъчнопроходим горски масив. „ Не знаехме какво да ги вършим “, споделя Ревей в изявление за вестник „ Ла Монтан “. „ После получихме заповед да ги разстреляме. “ Всеки от бойците бил задължен да убие най-малко един немец. А за дамата се наложило да хвърлят чоп, тъй като никой не желал собственоръчно да я убие. „ Принудихме ги да си изкопаят гробовете сами. След това изсипахме в дупките и негасена вар. Миришеше на кръв… И след това в никакъв случай повече не говорихме по този въпрос “, споделя остарелият човек.

След едно партизанско нахлуване в град Тюл командването на SS провело наказателна интервенция, при която били обесени 99 мирни поданици. Ден по-късно нацистите провели още една жестока наказателна интервенция в село на към стотина километра, където избили 643 души, в това число дами и деца. Самото село било изцяло разрушено.

Какво споделят историците?

По същото това време партизаните отстъпвали дружно със своите пленници от Вермахта. Навярно новините за наказателните интервенции на нацистите са достигнали до тяхната група. Главната причина да разстрелят бойците от Вермахта изяснява белгийският публицист и историк Брюно Картхойзер, който деликатно е проучил случилото се: „ Те просто те са имали подготвеност да се оправят с толкоз огромен брой пленници. “

На същото мнение е и немският историк Петер Либ: „ Съпротивата неведнъж въобще не знаеше какво да прави с пленниците. В случая несъмнено става дума за военно закононарушение. “ Според изследванията на Петер Либ в края на лятото на 1944 година подразделенията на френската опозиция са разстреляли общо 350 немски бойци.

Особено доста разстрели имало таман в Меймак, тъкмо по времето, когато антихитлеристката коалиция дебаркира в Нормандия. Историците не са сюрпризирани, че до момента очевидците и участниците мълчат за тези разстрели. „ Искало им се е всичко това да обрасне с трева – в директния и в преносния смисъл “, споделя Петер Либ.

Ето че в този момент последният жив очевидец наруши това безмълвие. Французинът Едмон Ревей се усеща отговорен. „ Не биваше да убиваме военнопленници “, признава 98-годишният човек. Той решил да опише историята, с цел да узнаят наследниците на убитите какво се е случило с техните родственици през 1944 година.

Късно осмисляне

„ Сега Франция е длъжна да съобщи тленните им остатъци “, споделя Ксавие Компа, началник на локалната организация на ветераните. Френските управляващи към този момент оповестиха разкопки на всеобщия гроб за да се ексхумират тленните остатъци на избитите. Там разкопки бяха правени още през 1967 година, когато бяха открити тленните остатъци на 11 боеца. Тогава обаче очевидно още е било прекомерно рано, с цел да се осмисли случилата са покруса. „ В нашите архиви няма и диря от такова събитие “, споделя кметът на Меймак Филип Брюжер.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

" Аз оцелях, а Хитлер - не ": историята на 100-годишния Йозеф

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР