Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве

...
Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве
Коментари Харесай

Еврокомисар: Като не се ваксинирате, може да създадете бг мутант

Единствено държавното управление е отговорно да се грижи за публичното здраве и в битката с пандемията. Европейската комисия не може да се меси в неговата работа, сподели пред публицисти през днешния ден еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който е на работно посещаване в България.

Нивото на имунизирани в Европейски Съюз е 76 %, само че в някои страни равнището на имунизация е прекомерно ниско и по тази причина пристигнах тук, с цел да забележим по какъв начин можем да ви помогнем, сподели Бретон, който дойде у нас от Румъния. Отговорността за здравето е на страните членки, Европейски Съюз има нулева отговорност за това, сподели Бретон, представен от Българска телеграфна агенция. Отговорността е на България да има лична здравна тактика, само че моя отговорност е всяка страна да получи всичко, което е належащо, с цел да се бори с пандемията. България има задоволително ваксини и към този момент това е единствения инструмент за битка с пандемията, уточни Тиери Бретон. Ваксините са ефикасни - три милиарда хора на планетата към този момент са имунизирани, акцентира той.

България не е остров и може би има съответна причина за такова ниско равнище от 28 % имунизирани. Проблемът е, че с наближаваща последваща вълна в България, има риск тя да се трансформира в клъстер, само че това е риск и за всички останали жители, уточни еврокомисарят. Възможно е да има български вид на вируса, тъй като доста българи не са имунизирани и това ще бъде доста неприятно, сподели Бретон.

Виждам подправени вести, че Европейски Съюз ви дава заповеди какво да се прави, само че това не правилно - единствено страните вземат решение какво да вършат. В Европейски Съюз обаче сме солидарни и мога да ви оказа помощ, само че единствено в границите на моите пълномощия, уточни Тиери Бретон.

Цифровият документ е инструмент, който сме създали, с цел да не сме риск за останалите хора, уточни още еврокомисарят.

Навсякъде има антиваксъри, няма страна, където те да са по-малко или повече. Когато стартира пандемията, 60 % от хората в България са дали отговор, че имат намерение да се имунизират, само че след това това се промени. В началото е обикновено човек да се колебае, само че в този момент виждаме, че няма странични резултати от имунизациите, те са ефикасни и това е решението за битка със идната вълна, сподели Тиери Бретон. По-големия брой хора в лечебните заведения не са имунизирани, съобщи той.

Нямам пояснение за ниското равнище на имунизиране, сподели Бретон. Единствено държавното управление е отговорно да се грижи за публичното здраве и Европейска комисия не може да се меси, акцентира още веднъж Бретон. Моята отговорност е страната да получи всичко належащо, с цел да си свърши работата, да има дигитален документ и ваксини, с цел да може хората да пътуват, още веднъж посочи Тиери Бретон.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР