Единственият спорен въпрос във френското предложение е двустранният протокол. Ако

...
Единственият спорен въпрос във френското предложение е двустранният протокол. Ако
Коментари Харесай

Френското предложение е приемливо, ако се реши въпросът с протоколите: Османи

Единственият противоречив въпрос във френското предложение е двустранният протокол. Ако бъде открито решение за него, останалата част от препоръчаната преговорна рамка е допустима. Това съобщи македонският министър на външните работи Буяр Османи в изявление за телевизия " Канал 5 ".

 

По думите му, по време на срещата му с българския външен министър Теодора Генчовска този месец има реализиран прогрес по протоколите, само че текстът по някои от въпросите в тях не е финализиран. Въпреки че включването на двустранния протокол в преговорната рамка няма да има никакви правни последствия, съгласно него това е недопустимо, защото ще измести центъра на тежестта на договарянията и историческите въпроси ще имат превес.

 

Външният министър отхвърли да се ангажира с прогнози дали е допустимо постигането на съглашение през идващите дни.

 

" Не мога да кажа, че не одобряваме документа – ние не одобряваме онази част от него, която за нас е противоречива. Не постигнахме единодушие с България, макар че считам, че това можеше да се реши елементарно, в случай че имаше политическа воля за това ", акцентира Османи.

 

Според него европейският път би трябвало да бъде обвързван с европеизацията на районен съд Македония, с осъществяването на критериите, а не на решение на двустранни въпроси сред страните.

 

" Ние считаме, че фокусът не би трябвало да бъде върху тези двустранни исторически тълкования, в които сме влезнали посредством историческа комисия в напълно друг развой, и те да дефинират пътя към Европейски Съюз ", сподели министърът.

 

Все още няма изясненост дали предлагането на френското председателство ще бъде показано публично на Северна Македония през идващите дни и дали ще бъдат взети поради забележките на Скопие. По думита на Османи, върху документа са работили най-близките сътрудници на Макрон, които за тази цел са посещавали няколко пъти Скопие и София.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР