Единственият резултат от първото посещение у нас на министъра на

...
Единственият резултат от първото посещение у нас на министъра на
Коментари Харесай

България и Йордания залагат на по-добрите контакти между бизнес общностите

Единственият резултат от първото посещаване у нас на министъра на външните работи на Хашемитското кралство Йордания Айман Ал-Сафади бе подписаното съглашение за визово облекчение на притежателите на дипломатически и служебни паспорти с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

В другите срещи - с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, бяха в границите на положителния дипломатически звук.

Насърчаването на икономическия продан и взаимните вложения сред двете страни беше общата позиция на президента Румен Радев и министъра на външните работи Айман Ал-Сафади, които разговаряха на "Дондуков " 2. Като изключително перспективни области за съдействие бяха откроени осведомителните технологии, промишленостите с висока добавена стойност, отбранителната промишленост основаването на смесени предприятия и туризмът. Беше маркирано и положителното съдействието в региона на образованието и науката. По думите му би трябвало да се употребява капацитетът на йорданските студенти, приключили висшето си обучение в България за развиването на двустранните връзки. А всички те могат да са посланици на България в близкоизточната страна

По време на срещата президентът е удостоверил поканата си към крал Абдула II да посети България в комфортно за него време. В средата на декември предходната година президентът Румен Радев бе на публично посещаване в Йордания по покана на крал Абдула II. Във водената от него делегация тогава присъединяване взеха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, ръководителите на Българската организация за вложения и на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия, както и представители на български компании.

Министър-председателят Бойко Борисов и министър Айман ас Сафади подчертали ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като скъп конгрес за политически и стопански спор по отношение на районното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман ас Сафади.

Министър-председателят Бойко Борисов е отбелязал 50-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. В тази връзка са били разисквани опциите за стимулиране на развиването на търговско-икономическите и капиталовите връзки, както и установяването на по-близки контакти сред бизнес общностите на двете страни.

Като области, в които може да се ускори съдействието, бяха маркирани туризма, стопанската система и двустранния търговски продан. Екатерина Захариева пък уточни, че се възнамерява не по-късно от началото на идната година да бъде проведена първата сесия на смесената икономическа комисия, съпроводена с бизнес конгрес.

От Министерството на стопанската система означават, че Ѝордания се подрежда измежду значимите търговски сътрудници на България в района на Близкия Изток и Северна Африка (БИСА), въпреки че числата не го удостоверяват. След 1989 година внезапно прекъснаха контактите със страните от района. А помним че през годините те осигуряваха продажбите на доста селскостопански артикули. Стокообменът сред България и Йордания през интервала 2007-2017 година има несиметричен темперамент. Най-високата му стойност е достигната през 2012 и 2014 година, когато двустранният стокообмен възлиза надлежно на над 134 млн.и 131 млн. щ.долара. Външнотърговското салдо най-често е позитивно за Йордания.

За предходната година стокообменът сред България и Йордания възлиза единствено на 25.2 млн. щ.д. (спад от 49.2%), от които 20 млн. експорт и 5.2 млн. импорт. Основни пера на българския експорт се явяват крафтхартии, семена от слънчоглед, облицовъчни плочки, тестени произведения, семена за посев, стъклени предмети, меса от животни и други. Вносът от Йордания пък се образува основно от боклуци и парчета от мед.

За първите четири месеца на тази година стокообменът сред двете страни е за 9.7 млн. щ.д. (увеличение от 21.3%), от които 7.4 млн. износ и 2.3 млн. внос. Основно сме изнасяли електрически трансформатори, статични електрически преобразуватели; крафтхартии, семена от слънчоглед, облицовъчни плочки, лекарства, стъклени предмети, хлебни и тестени произведения и други, а обичайно вносът от Йордания е основно от боклуци и парчета от мед.

Макар и дребни, има йордански вложения в България, като те са съсредоточени в региона на услугите, недвижимите парцели и отглеждането на животни. Някои компании демонстрират интерес към вложение в туризма и балнеолечението.

Хашемитското кралство Йордания , наричано за малко Йордания , е страна в Близкия изток. Граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Заедно с Израел има граници по брега на залива Акаба и Мъртво море.

Йордания е съвременна страна, йорданското общество е най-вече урбанизирано. Кралството е класифицирано като разрастващ се пазар със свободна пазарна стопанска система в книгата с обстоятелства за света на Централно разузнавателно управление на САЩ (CIA World Factbook). Страната има най-вече свободни търговски съглашения, спрямо другите страни от района. Режимът в страната е прозападен и поддържа близки взаимоотношения с Обединеното кралство и Съединени американски щати. Йордания става главен съдружник на НАТО през 1996 година и е другата страна в района, с изключение на Египет, която поддържа дипломатически взаимоотношения с Израел. Йордания е организационен член на Арабската лига, на СТО, на МВФ, на Международния углавен съд, на Организация на обединените нации и други международни организации.

На 17 юни тази година новият ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Хашемитско кралство Йордания Димитър Михайлов връчи своите акредитивни писма на основния секретар на Министерството на външните работи на Йордания дипломат Зайд ал-Лози и встъпи в служба. Добрата вест в това предопределение е, че Димитър Михайлов е арабист и професионален посланик. Ръководил е към този момент задачата ни в Сирия, до неотдавна бе дипломат в Израел, и познава района.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР