Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра най-слабия си

...
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра най-слабия си
Коментари Харесай

Григор Димитров отпадна в Монте Карло


Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра най-слабия си мач за 2023 година и отпадна във втория кръг на “Мастърс ”-а в Монте Карло.

Топ ракетата ни беше спрян от един от най-вълнуващите млади гении, прогресиращи в международния тур през последните две години - Ижи Лехечка. Чехът завоюва със 7:6(4), 6:4 и за първи път в кариерата си записа две победи в един шампионат от най-високата категория на АТР.

Гришо стана жертва на прекомерно огромния брой непредизвикани неточности от своя страна - 40 - а и незадоволително ефикасния първи сервис. Българинът като че ли избра несполучлива тактичност против млад и нападателен противник, тъй като беше по-прогресивният на корта, а може би трябваше да показва повече самообладание, както беше през вчерашния ден против Бен Шелтън.

Независимо че изигра най-слабия си мач за 2023-та, Григор можеше да го завоюва, само че не се възползва от пробивите си в първия сет, както и от някои основни обстановки на ретур във втория.

За страдание, той не можа да отбрани 360 точки от достигнатия полуфинал в Монте Карло предходната година и загуби 315. Това ще му издейства срутване в международната класация с най-малко шест места и от идващия понеделник той ще бъде най-много 31-ви в света.

Първи сет

Лехечка стартира с форхенд надалеч в навън за 0-15, а след това Гришо го отвърна с добър ретур и форхенд по противоположния диагонал, който предизвика неточност от бекхенд за 0-30. Страхотен сервис по диагонала на чеха понижи изоставането му на 15-30, само че последва надстрелване с форхенди, при което 42-рият в света прати топката в мрежата. Ново такова разиграване с повече от пет удара докара до още една неточност с предната страна на ракетата на Лехечка и Гришо поведе с ранен пробив - 1:0.

С хубавия си подсечен бекхенд Димитров продължи да провокира неточности от форхенд на противника, само че самият той направи такава след превъзходен ретур на Лехечка и трябваше да се сблъска със обстановка 15-30. Прекрасен прав удар по противоположния диагонал обаче издейства на Гришо тъждество 30-30, само че първият сервис не работеше. Българинът не се оправи в едно от темповите разигравания в мача с доста придвижване по ширината на корта и трябваше да избавя точка за пробив. За страдание, с двойна неточност Григор загуби преимуществото си и резултатът стана 1:1.

Лехечка нямаше проблем да си вземе подаването в идващия гейм, като българинът съумя единствено да завоюва една точка посредством превъзходен минаващ форхенд, само че нищо повече - 1:2. Димитров направи хубава офанзива сервис-мрежа за начало на четвъртия сегмент от в този момент, а след това приключи и обичаната си композиция с драйв-воле от форхенд незабавно след началния удар за 30-0. Чехът пресили форхенд за следващ път и се стигна до 40-0, а невърнат сервис беше задоволителен за 2:2.



Фамозен ретур-уинър от бекхенд на Гришо провокира овации от феновете за 15-15, след което обаче Лехечка се облагодетелства от мощен сервис и последвал форхенд - 30-15. Още два следващи солидни начални удара на чеха и резултатът стана 2:3.

Сервисите на Димитров явно не работеха по предопределение при започване на срещата, тъй като той направи втората си двойна неточност за 0-15. Съперникът му сбърка бекхенд пред опразнена права и се стигна до 15-15, само че българинът " върна жеста " с непредизвикана неточност от форхенд - 15-30. Неотразен начален удар в подобаващ миг докара до 30-30, а втори следващ подобен способства за гейм-бол. Комбинация сервис-форхенд по противоположната права донесе триумф на Гришо за 3:3.

С помощта на мрежата Димитров получи точка след навън на съперника, а още един преувеличен форхенд след дълго разиграване на Лехечка направи съотношението 0-30. Добре ориентиран сервис по правата смъкна малко от напрежението върху него при 15-30, а по-късно Григор сгреши бекхенд-ретур на втори начален удар за 30-30. Непредизвикано сгрешен форхенд на чеха донесе брейк-бол на българина, а той се възполва от него по брилянтен метод - подъл бекхенд-ретур, контриран от воле на противника. Гришо обаче по необикновен метод освен стигна до топката, само че и размина Лехечка с форхенд, с цел да си върне задатъка в резултата и да подсети за паметния си мач-бол против Алекс де Минор в Ротердам - 4:3.

Великолепните форхенди на Лехечка обаче още веднъж му издействаха преимущество в идващите две разигравания, в които Гирогр не можа да вкара първи сервис - 0-30. Най-накрая неотразен начален удар възвърне интригата в гейма при 15-30, само че несполучлив опит за бекхенд-уинър по правата на българина го сложи в неволя - 15-40. Вторият ас в мача на Димитров пристигна в подобаващ миг за 30-40, а още една бърза композиция сервис-форхенд отрази и втория късмет за пробив. Чудесно контрапие с прав удар на българина му издейства авантаж, а с четвъртия следващ вкаран първи начален удар брейкът беше вкоренен - 5:3.

Лехечка сбърка непредизвикано форхенд и изостана с 0-30, което беше 11-ата му непредизвикана неточност при 6 за Гришо. Два невърнати сервиса му послужиха сполучливо за 30-30, а българинът сбърка бекхенд и към този момент позволи поврат до 40-30. Още един преувеличен удар, този път от форхенд, донесоха гейма на противника - 5:4.

С помощтна на мрежата Лехечка поведе с 0-30 в идващия извънредно значим гейм за развиването на сета и Григор отново бе подложен напрегнат. Неотразен начален удар по правата послужи за понижаване на пасива до 15-30, а чехът блесна с мощен форхенд по диагонала и се добра до два шанса за връщане на пробива. Той стана факт след прекрасен негов ретур по пай диагонал и следващ форхенд-уинър по правата, изпълнен съвсем като деми-воле от към два метра във вътрешността в корта - 5:5.

Димитров наказа противника с нов ретур-уинър, този път от форхенд над най-високата част на мрежата, с което дръпна с 0-30. Лехечка опита хитро контрапие, само че беше матиран на мрежата с марков минаващ бекхенд по правата, изпълнен от Гришо единствено с придвижване на китката. Първият брейк-бол беше обезвреден с бекхенд по диагонала на чеха, а вторият - с невърнат сервис по правата. Неуспешен ретур на българина донесе авантаж на противника, а той надгради над него с ас и стигна до 5:6.

Големият проблем на Григор досега в срещата беше неефективният му първи сервис, който продължи да го тормози и в 12-ия гейм - 0-15 след сгрешен форхенд, когато той беше замесен в по-дълго разиграване. След това към този момент пристигна още веднъж невърнат начален удар за 15-15, а след това беше ред на качествена замяна на бекхенди по диагонала, при която Лехечка не устоя - 30-15. Хубав форхенд-уинър наоколо до мрежата му обезпечи два гейм-бола, само че по-късно пристигна двойна неточност за 40-30. Пресилен прав удар на чеха въпреки всичко вкара сета в тайбрек - 6:6.

Гришо влезе в разиграване след ретура си, само че прати бекхенд в мрежата от средата на главната линия и изостана с 0-1. Чудесна композиция от три форхенда на българина въпреки всичко му обезпечи нова порция от овации от публиката и равнене 1-1, само че в идващото разиграване той загуби надблъскването от средата на корта - 1-2. Неуспешен ретур на Димитров усили задатъка на противника му до 1-3, само че той самият сбърка непредизвикано от форхенд и възвърне паритета на мини-пробивите - 2-3. Лехечка прати подобен ретур, че Григор трябваше да играе смач на два метра зад главната линия и пресили топката за 2-4, след което пристигна невърнат начален удар за 3-4. Чехът също се облагодетелства от неотразен сервис и дръпна с 3-5, а след това записа и форхенд-уинър за три сетбола. Гришо избави първия, само че пресили форхенд за поредна непредизвикана неточност и трябваше да одобри загубата на сета след близо час игра - 6:7(4).

Втори сет

Ас по правата и още две комбинации с волета на мрежата незабавно след начален удар донеса три бързи точки на Гришо за начало на втория сет, преди противникът да пласира инцидентно подъл ретур за 40-30. Непостоянството от сервис за българина обаче продължи и нова двойна неточност вкара гейма в дюс, а форхенд в мрежата на Димитров докара до брейк-бол. Перфектен бекхенд по диагонала бе придружен със смач и Григор се добра до тъждество, а по-късно пласира два следващи форхенда по противоположния пай диагонал и стигна до авантаж. Прав удар по правата, който не беше върнат от съперника, обезпечи гейма на българина и го изведе до 1:0.

Лехечка поведе с 40-0, след което Григор го предизвика да сбърка два пъти, а и съумя да влезе в разиграване за идната точка, само че сбърка непредизвикано от бекхенд - 1:1. Два невърнати сервиса и ас разрешиха на Димитров да поведе с 40-15, а още един неотразен (дълбок втори начален удар) послужи за повеждане с 2:1.

Както и в предходни случаи от срещата, по този начин и в този момент, Гришо си създаваше преференциални позиции за уинър в разиграване, само че правеше непредизвикани неточности. Лехечка дръпна с 40-0, а можеше да изостава с 0-30, като с още една неправилност българинът съобщи гейма - 2:2.

Григор завоюва две бързи точки за 30-0, само че направи 30-ата си непредизвикана неточност в мача! Все отново, той съумя да наложи предимство в идващите две замени и дръпна още веднъж с 3:2. За разлика от първия сет, този път превъзходството на сервиращия продължи, а за жалост, грешките на Гришо също - 3:3.

Нова двойна неточност на Димитров му донесе нови компликации при сервис-гейма - 15-30, след което той завоюва замяна на бекхенди по диагоналите и записа бърза точка след прекрасен начален удар. Още една добра композиция сервис-форхенд изведе българина до 4:3. Гришо завоюва две разигравания в идващия гейм за 40-30, а взетите точки от противника бяха след невърнати сервиси. Нова замяна от главната линия беше доминирана от Димитров и той се добра до дюс за първи път във втория сет. Лехечка получи право да употребява първи сервис след явна неточност на съдията на стола и се възползва да стигне до авантаж, само че след това прати форхенд в навън за ново тъждество. Поредният сгрешен бекхенд на Гришо сервира преимущество за противника, само че той пресили форхенд и феновете гледаха дюс номер 3. Още дна пропусната опция за българина стана факт след негов прав удар в навън, а след това канонада от форхенди по диагонала на чеха му издейства равнене на 4:4.

Григор позволи пробив на нула след нова композиция от несполучливи първи сервиси и непредизвикани неточности, които обрисуваха мача за него досега. Той въпреки всичко дръпан с 0-15, откакто вкара в приложимост подсечения бекхенд, какъвто не виждахме до момента в срещата. Вятърът спомогна за негов форхенд в навън, само че маркира следващата неправилност - 15-15. Лехечка излезе на мрежата и не разреши да бъде разминат, с цел да се откъсне с 30-15, а след това се измъкна от сложна обстановка с контриращ форхенд-уинър по диагонала - два мачбола. С ас чехът постави завършек на срещата - 6:7(4), 4:6.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР