Единият седи на класически тапициран фотьойл, на масивна маса, във

...
Единият седи на класически тапициран фотьойл, на масивна маса, във
Коментари Харесай

Путин и Зеленски: двама лидери сякаш от различни светове

Единият седи на типичен тапициран фотьойл, на солидна маса, във внушителна зала, облечен е в ушит по поръчка костюм. Другият се появява по улиците на Киев в масленозелена тениска или стои пред синя стена. Ясно е - методът на връзка и медийната режисура, която избират двамата водачи Владимир Путин и Володимир Зеленски, са доста разнообразни. И до момента в който на мъжа с тениската се възхищават и му симпатизират, другият е все по-изолиран.

Езикът и реториката на Путин и Зеленски

Войната, която стартира Путин, се води и от двете страни и със способите на реториката и изображенията. И двамата водачи показват увереност, с която те предават посланията си. Но това е и единственото общо сред тях. Разликите са поразителни.

" Имам потребност от боеприпаси, не от превоз” – с тези думи украинският президент Зеленски отхвърля предлагането на Съединени американски щати да му оказват помощ да се изтегля от Киев. Той е доста покрай народа в обръщенията си: те са директни, лесни за схващане, къси и лишени от комплицирани пояснения и опити за тълкования на историята. " Той се държи на равнището на хората,” разяснява преводачката Олга Радецкая. " В речта си директно преди началото на войната Зеленски - както той самичък сподели - се обърна към руснаците като украински жител, не като президент”.

Путин наподобява отдалечен и недосегаем: " В обръщенията си той употребява по адрес на укаринците думи като " болест ", " вирус ", " паразити ", назовава ги " хунта наркозависими нацисти ". За него всички са оглупели от западната агитация и са следени от външни сили,” споделя Радецкая. Докато Путин клюки, Зеленски се пробва да изяснява: " Обръща се към руснаците и им споделя, че това, което гледат по малкия екран, не е правилно, изяснява им каква е действителността. Той не назовава руснаците простаци. Говори им като на равни,” обобщава неведнъж награждаваната преводачка.

Сякаш от разнообразни светове

" Студената война завърши,” с възторг афишира Путин преди повече от 20 години от трибуната на немския парламент. Следват гръмовни овации. След последните му речи и дейности това изявление наподобява остаряло. Той към този момент заплашва с нуклеарни оръжия, приказва за демилитаризация и праща войската да нападна суверенна страна. Путин живее в предишното, съобщи в изявление за Дъждовни води съветският публицист Владимир Каминер.

" Втората международна война е доста значим детайл и Путин неслучайно употребява лексика от този подтекст,” споделя Радецкая. Посланието е: победихме фашизма и националсоциализма един път и ще го създадем още веднъж. " Това е идеологическа причина, която резонира в обществото отдавна”, добавя тя.

За разлика от него Зеленски приказва за протичащото се тук и в този момент, само че е заставен да вземе отношение към историческия разказ на Путин: в една от речите си украинският президент напомни за осемте милиона украинци, починали в битката против националсоциализма.

Послания, ориентирани във вътрешността

Зеленски се старае да стимулира и да сплотява, не да разединява. Обръща се към украинците, само че и към рускоговорящото население, както и към евреите в Украйна. В същото време Путин постоянно е дистанциран и показва индиферентност към личния си народ. С повишаването на жертвите от съветска страна и несигурността какъв брой дълго ще се проточи войната обаче Путин осъзнава, че ще му се наложи да завоюва хората на своя страна. След като млад боец от Дагестан е паднал погубен в Донбас, Путин споделя следното: " Аз съм руснак и в моето семейство има доста хора, носещи имената Иван или Мария. Но когато видя героична всеотдайност като тази на Нурмагомед Гаджимагомедов, тогава аз съм и дагестанец, чеченец, татарин, евреин…”

Така Путин се пробва да разсее съмненията, че нашествието на Украйна е напълно съветско дело, твърди Радецкая. " Иска да провокира взаимност и от другите националности в Руската Федерация. Използва го и за контрастност на хипотетичния шовинизъм на украинците.” Руският публицист Дмитрий Глуховски пък вижда това като опит на Путин да отхвърли персоналната си отговорност за войната.

Страх против мощ

Зеленски не се тормози да се обръща към международните водачи и се трансформира ловко в лицето на съпротивата. Исканията си показва непосредствено и се пробва да предизвика съвестта на Запада. Дори към Путин се обръща непосредствено: " Аз не ухапвам. Съвсем естествен човек съм. Седни с мен, кажи ми от какво се страхуваш.” Путин пък наподобява все по-изолиран. Той съвсем напълно заобикаля директния разговор с държавни водачи и с интернационалните организации.

Силни мъже

Що се отнася до външния им тип, и от двете страни следим обичайно геройство, споделя Дирк Шулц от Центъра за проучвания на пола в Университета в Кьолн. " От едната страна е мъжеството, жадно за власт - агресорът, който има вяра, че традициите и историята му разрешават да вземе назад, каквото му се поставя. Другият пък е мъжественият воин, чийто подвиг се корени в метода, по който пази страната си,” разяснява Шулц. И двата типа геройство са продължение на патернализма. А войната, колкото и ужасяваща да е тя, е сцена за доказване на това геройство, което мнозина имаха вяра, че сме превъзмогнали.

Автори: Райна Бройер, Кристине Ленен
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР