Един през друг директори се оплакват от бавната и постоянно

...
Един през друг директори се оплакват от бавната и постоянно
Коментари Харесай

Директори се оплакаха от срив в електронната система на училищата

Един през различен шефове се оплакват от бавната и непрекъснато сриваща се електронна система на министерството на образованието, в която би трябвало да се попълня огромен размер данни преди началото на образователната година. Някои от тях виждат даже предумисъл и упорстват да бъде потърсена отговорност от виновните за тази обстановка.

" Писна ми от неработещи платформи и хора, искащи почитание към труда им, без да почитат моя труд! Работя в системата на междинното от 1.12.2004 година, само че подобен безпорядък какъвто е в този момент не е имало. Работя до 03.00 часа сутринта и не съм подготвен! Системите им циклят, неточност след неточност! На ръба съм да си подам оставката... и който желае, да идва на моето феодално място! ", избухна във Facebook профила си Данко Калапиш, шеф на 107-мо учебно заведение в столицата. Постът му е подсилен от негови сътрудници, които се оплакват от същото: " Таман напишеш, то изчезне. Това просто не е обикновено. А някой получава заплата, с цел да нощуват шефовете в учебно заведение ", недоволстват те.

Става въпрос за новата Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО), която проработи през януари 2022 година Тя е вътрешна за МОН система, само че е за цялата просветителна система. В нея шефовете би трябвало да вкарат цялата информация от подопечните им учебни заведения - брой възпитаници, информация за родителите им, за среда на живот, информация за уроци, лекторски часове, нормативи на учителите и така нататък От националната електронна система информацията попада в електронните дневници, с които от тази образователна 2022/23 година би трябвало да проработят всички образователни заведения. 

" В нея (в системата - бел. ред.) всички просветителни институции трябваше да въведем всичко - възпитаници, адреси, проекти, стратегии, среда на живот, учители. През февруари, мъчително и мъчно, информацията бе " налята ", споделя ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов. В края на август обаче, по думите му, е почнал " вторият призрачен епизод " - системата зацикля на всяка крачка и шефовете не могат да си свършат работата.

" През деня системата НЕ РАБОТИ. Явно тогава я усъвършенстват и я вършат по-добра за ползвателите. В тъмната част на деня постепенно потегля. Хиляди неуморни труженици стартират да се борят със системата и да попълнят информацията. Бавно, само че пък умерено. Трудолюбиво, само че пък безгрижно. Срокът за попълване на всичко е 10 септември. Дисциплинирано, отговорно и съответно всички се опитваме да попълним електронната система на МОН, с цел да може да прехвърлим информацията към електронните дневници и те да проработят! Да, само че НЕ! Системата цикли, зарежда се, чака и не бърза ", иронизира обстановката във Facebook Стаматов, който съобщи, че заплахата електронните дневници в учебните заведения да не проработят е много огромна.

" Всъщност системата си има създател! Има си притежател! Има си длъжник! Има си виновен! Учители, шефове, механически експерти стоим пред компютъра и чакаме да се зареди системата. Системата, за която страната е платила от нашите пари доста средства. Всички са осведомени и сякаш знаят. Но... какво от това? МОН чака информацията си и ни е подготвило тази приказна изненада. Тъкмо бяха основани електронните дневници и в този момент без време ще се откри " вярната "  сила да ги спре ", написа още той в профила си.

Пред " Сега " Стаматов допусна, че евентуално сървърите на въпросната система са по-малки като благоприятни условия да обработват информация и изрази удивление за какво не са предвидени по-мощни. Той уточни, че до 7 септември е бил единият период за попълване на информацията, който неговото учебно заведение - 119-то " Акад. М. Арнаудов " - е съумяло да изпрати. До края на месеца обаче тече различен период - за попълване на различен Образец, който е главният финансов документ на учебните заведения. Но системата продължава да цикли.

По този мотив, на съвещание на националния синдикален съвет на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ", на което е участвал, служебният образован министър проф. Сашо Пенов е призовал за самообладание и е декларирал, че няма да се търси виновност в никой от участниците в тази процеси. " Министърът успокои учители и шефове, които вкарват данни в НЕИСПУО и електронните дневници на " Школо " и " Админ+ ", че периодите нищо не значат, те са прекомерно алегорични и няма да има охулен или осъден нито един преподавател или шеф поради забавени периоди, даже това да продължи до края на годината ", оповестиха от синдиката.

Опасение

Някои шефове виждат даже предумисъл в сриващата се система - съгласно тях това може да е трик те да бъдат накарани да минат от платени електронни дневници (като Школо и др.) към новия безвъзмезден е-дневник на страната, който е към въпросната национална осведомителна система. " Колко бързо може да бъде унищожена една работеща система от мощната държавна нищоправеща администрация на МОН. Работим с ШКОЛО от неговото основаване и в никакъв случай, когато нещата са зависели само и единствено от тях, не сме имали проблем.... Сега обаче, когато МОН реши да ни натресе недоразумението НЕИСПУО с всичките му бъгове и неработещи модули и сложи на колене цялата система, ми се желае да кажа на екипа на ШКОЛО, че не преставам да ви поддържам и разбирам, тъй като знам, че повода не сте вие. И в случай че МОН е решил да се освободи от всички външни снабдители, посредством НЕИСПУО - то може и да успее. Но ще бъде тъпо и тъжно да се отстрани работеща платформа, и да се дава път на посредствеността ", написа Стаматов, базирайки се на мненията на директори от тяхната страница.

Капка по капка

Директори са изнервени и поради други гафове на МОН. В края на август министерството утвърди промени в наредбата за образователния проект, които усилват часовете по български, математика и география в прогимназия. По тази причина учебните началници трябваше да трансформират стратегии, проекти, да изготвят нова документи, а и да търсят в последния миг нови учители за увеличените часове. На всичкото от горната страна, след излизането на наредбата за образователния проект, те са получили от МОН писмо, по думите на Калапиш - " цялостно с " механически неточности " за уточняване на новостите ". " Разминаване в часове по много предмети! И това е от органа, който би трябвало да ни дава ясни и точни инструкции! Добре, че четем непрекъснато наредби и закони! ", възкликна той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР