Един от водещите световни експерти в областта на невропластиката д-р

...
Един от водещите световни експерти в областта на невропластиката д-р
Коментари Харесай

♥ Зоните на комфорт ни помагат да подхождаме конструктивно към истинските си емоции

Един от водещите международни специалисти в региона на невропластиката доктор Джефри Шуорц е пионер в региона на лекуването на хора с обсесивно-компулсивни разстройства. В основата на неговия метод е умствената осъзнатост, посредством която пациентите могат да реализират продължително облекчение. Шуорц работи взаимно с психиатъра Ребека Гладинг по усъвършенстването на стратегия, която сполучливо изяснява по какъв начин работи мозъкът и за какво постоянно се усещаме пленници на неговата свръхактивност – вредни привички, обществено безпокойствие и други Книгата им „ Ти не си твоят мозък “ (Изд. Изток-Запад) включва изпитани решения в 4 стъпки за смяна на неприятните привички, преустановяване на нездравословно мислене и вдишване на надзор върху живота.

Зоните на комфорт ни оказват помощ да подхождаме градивно към същинските си страсти

Зоната на прочувствен комфорт в детството е от решаващо значе­ние, тъй като тя ни обезпечава нужното подготвително поле, където се научаваме по какъв начин да се оправяме с същинските си страсти като яд, горест, тъга, боязън, благополучие и безпокойствие по кон­структивен, любящ метод. В това предпазено пространство раз­бираме, че допускането и изразяването (вместо потискането) на същинските ни потребности и страсти е потребно и здравословно.

Как научаваме това? От метода, по който хората, които се грижат за нас, се отнасят към нас и към другите хора (включи­телно и към самите себе си). Ако са релативно налични емо­ционално и през множеството време откликват на нашите потребности и страсти, ние се усещаме спокойни и закриляни, разбирани и обичани. Например в случай че сме плакали, когато сме падали и майка ни е показвала угриженост и внимание към нашите усеща на безпокойствие и боязън, без в същото време да приема случилото се прекомерно трагично, ние сме превъзмогвали претърпяното утешени и спокойни – и Ах-ох центърът ние получавал успокое­ние вследствие на загрижеността, обичта, вниманието и съпри­частието на нашата майка.

Тези изпълнени с любов майчини реакции ни научават, че съ­кровените ни мисли и страсти са значими и ни служат за образец по какъв начин сами да си оказваме помощ и да си даваме кураж, когато сме изпра­вени пред компликации. Ако имаме доста такива обстановки в дет­ството си, израстваме с увереността, че същинските ни страсти, потребности и ползи не са маловажни и че е изцяло обикновено да ги споделяме с значимите хора в живота си. Тази дарба да при­емаме същинските си страсти и нужди – и да поддържаме връзка с хората по натурален, прям и любящ начин – ни оказва помощ да поддържа­ме своя Ах-ох център релативно спокоен през множеството вре­ме, с изключение на, несъмнено, в случаите, когато сме изложени на действителна заплаха.

„ Здравословна доза “ загриженост – гаранция за 50% триумф

Не е нужно хората, които се грижат за нас в детството ни, да бъдат съвършени, задоволително е да откликват на по­требностите, страстите и ползите ни откровено и заин­тересовано – както и да си признават и да се извиняват за случаите, в които не са съумели да го създадат.

И назад, в случай че в детството си не срещаме схващане, когато плачем с съображение, в случай че околните ни хора реагират прекомерно прочувствено, когато нещо се случи, в случай че подценяват или ома­ловажават страховете ни, в случай че ни заплашват, че може да се случи нещо извънредно, в случай че употребяват потребностите ни, с цел да ни контро­лират или не демонстрират интерес към дейностите, живота и емоци­ите ни, това ни кара да заключим, че съкровените ни мисли, емо­ции, ползи и усеща са маловажни. Това е сигнал също по този начин, че не сме в сигурност и става причина Ах-ох центърът в мозъка ни да се задейства постоянно. Честото задействане на Ах-ох центъра води до хронично безпокойствие и тревога, които мозъкът се пробва да успокои с нездравословни привички.

Накратко: в детството си имаме потребност хората, които се гри­жат за нас, да се стараят да бъдат „ задоволително положителни “ и да от­кликват на нашите потребности, паники и страхове с обич, внимание и угриженост най-малко в 50% от времето. Ако те съумеят да го напра­вят, ние се усещаме предпазени и в сигурност, Ах-ох центърът ни е преобладаващо спокоен и се научаваме по какъв начин да реагираме и да се оправяме със напрежението по здравословен метод. Ако не успе­ят, напущаме предпазената територия на детството обременени с голям брой подправени мозъчни известия, с хронично задейст­ван Ах-ох център и многочислени нездравословни модели за по­ведение и справяне със заобикалящия ни свят.

От: „ Ти не си твоят мозък “, Джефри Шуорц, Ребека Гладинг, изд. „ Изток-Запад “, 2017 година
Изображение: pexels.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР