Един от недостатъците на живота в цивилизовано общество е, че

...
Един от недостатъците на живота в цивилизовано общество е, че
Коментари Харесай

Колко е трудно да бъдеш искрен

Един от минусите на живота в цивилизовано общество е, че човек има доста тласъци да лъже останалите, изключително в работата. Много от нас избират подправените похвали пред откровената противоположна връзка и изразяването на противоречие, защото всички ценим хармонията и колегиалността.

Това е и повода доста чиновници да остават сюрпризирани, когато не получат мечтано покачване или предстоящ бонус без ясна причина. Това се дължи на неналичието на връзка или на почтеност в общуването мениджърите. Истината е, че едно от най-трудните отговорности на ръководителите е точно отправянето на рецензии и даването на отрицателна противоположна връзка. Това е видът връзка, които оказва помощ на чиновниците да схванат къде бъркат, какво могат да създадат, с цел да подобрят представянето си и за какво не получават облагите, които чакат. И все пак те не получават задоволително постоянно този вид противоположна връзка.

За страдание, водещия метод на мислене в редица организации, изключително в Съединени американски щати, е да се слага фокус единствено върху позитивните събития и огромни триумфи, трансформирайки всяка полемика по чувствителни тематики и незадоволителни резултати в табу. Съществува наклонността слабите страни и минусите да бъдат определяни като „ благоприятни условия “ в опит да всичко да бъде показано през положителна призма.

Малко компании, измежду които Bridgewater и Amazon, са си сложили за цел да бъдат бастион на радикална бистрота и да предизвикват казването на истината, даже когато тя не е приятна или политически правилна. Те схващат, че градивните рецензии могат да бъдат гориво за креативност. Те също по този начин одобряват, че чиновниците им имат несъмнено равнище на зрялост, което ще им разреши да запазят благовъзпитание и да одобряват с съгласие рецензиите отправени към тях. Разбира се, както споделя създателят Bridgewater Associates Рей Далио, искреността не би трябвало да стига до такава степен, че да кажете на собствен сътрудник, че новороденият му наследник е противен, когато той ви покаже негова фотография.

Както при доста други неща, идеално равнище на бистрота е тъкмо в центъра на спектъра, в чиито край от едната страна седи неналичието на филтър и грубото държание, а от другата – подправеното държание и избягването на спор непременно. Хората нормално правят оценка откровената противоположна връзка, изключително в случай че схващат, че сте им споделили това, което би трябвало да чуят, въпреки и да не желаят. След като работите задоволително дълго време с едни и същи хора те си основават несъмнено усещане за вас, като постоянно е по-добре да сте познати като „ непоколебим, само че почтен “ човек, в сравнение с като „ благ, само че подправен “.

Можете да бъде съпричастни, даже и да не сте „ алергични “ към споровете и да имате куража, необходим за воденето на сложни диалози с вашите сътрудници, чиновници или ръководители. Ето няколко съвета за воденето на тези неприятни полемики:

Създайте или намерете верния подтекст

Хората са прочувствени същества. Дори най-прагматичния и невъзмутим човек се озовава в моменти, в които страстите надвиват. Ако би трябвало да проведете сложен диалог с някой и да му кажете нещо, което няма да му хареса, то би трябвало да започнете със основаването на верния подтекст. Трябва да подготвите авансово събеседника си, с цел да не бъде сюрпризиран от отрицателното известие. Уверете се, че той не се намира в сложен миг в живота си или пък има неприятен ден. Например, петъците са по-добри от понеделниците за шерване на неприятни вести, а актуалните пандемични условия са по-лоши за отправянето на рецензии, в сравнение с времето преди рецесията. Важно е да сте наясно с персоналните условия на другия човек.

Изберете формат, който работи както за вас, по този начин и за тях

Случвало ли ви се е да ви зарежат по телефона? Това е извънредно нечовечен метод към връзката, само че е извънредно комфортен за индивида, от който идва известието. Повечето от нас избират безличните, софтуерно опосредствани канали, за предаването на неприятни вести. В последна сметка обаче те вършат нещата по-лоши. На първо място, този метод ви кара да изглеждате като страхливци. Второ, посредством него рискувате да бъдете разбрани неправилно. Трето, той не ви дава опция да деянията съпричастност.

Предаването на известието персонално и онлайн, или в наши дни най-малко посредством видеообаждане, е най-хубавият метод за шерването на отрицателна противоположна връзка, даже да е противен. Имайки това поради, в случай че другият човек е срамежлив и запазен, то той може да оцени сигнален емейл или известие, благодарение на които да бъде плануван диалог за по-късно.

Не забравяйте, че може да грешите

Повечето различия се обясняват едвам след провеждането на полемика. Този развой е по едно и също време смиряващ и окуражаващ, защото дава най-големия тласък за повдигането на сложни тематики и воденето на неприятни диалози с другите. Ако нещо ви тревожи или смятате, че ваш сътрудник би трябвало да чуе обстоятелства, които подценява, то единствения метод да адресирате проблем е посредством диалог.

Най-важното е, че това е чудесна опция да разберете по-добре ответната страна си и да прецените дали самите вие не грешите. Ако сте на противоположни позиции, то разбирането на разминаванията във вашите визии може да бъде извънредно потребно. Както споделя Уинстън Чърчил: „ Когато двама души постоянно имат едно и също мнение, единият от тях е прекомерно лекомислен “.

Да се научите по какъв начин да разговаряте с другите, изключително по-трудни тематики, е най-предизвикателната и значима задача освен в работата, само че и в живота. Отбягването на различия основава илюзорна визия за действителността. Ако не култивирате умеенето да водите здравословни спорове и да изразявате персоналните си визии откровено, то не лишавате единствено другите от скъпите си мисли и хрумвания, само че и не успявате да развиване личния си капацитет. Единствения метод да изградите това умеене е като поставяте под въпрос както личните си дейности и разбирания, по този начин и тези на останалите – първото изисква покорност, а второто емпатия.

Томас Чаморо-Премузич  за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР