Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на

...
Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на
Коментари Харесай

Николай Овчаров и Стефан Цанев представят „Великите владетели на Второто българско царство“ във Варна

Един от най-вълнуващите интервали в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в дълго чаканото първокласно издание „ Великите владетели на Второто българско царство “от известния български археолог проф. Николай Овчаров, прочут със своите изследвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав.

След сполучливата премиера на книгата в София проф. Овчаров ще показа „ Великите владетели на Второто българско царство “ и във Варна, а в представянето ще се включи не какъв да е, а писателят, стихотворец и драматург, който увековечи българските летописи – Стефан Цанев.

Очакваме ви на 15 май 2024 година от 18:00 ч. в Nicotea - Склад за просвета (ул. Николай Кънев №1), входът е свободен.
С „ Великите владетели на Второто българско царство “ проф. Овчаров ни връща към времена на храбри рицари, пагубни нашествия и чумни епидемии, на дворцови интриги, възходи и падения на големи империи, през които българският народ освен е оживял, а е оставил и важен отпечатък върху международната история. 

В представянето ще се включи не какъв да е, а писателят, стихотворец и драматург, който увековечи българските летописи – Стефан Цанев.

Сред аргументите за триумфа ни са храбростта и разсъдливостта на редица велики владетели, които не се отхвърлят от грандиозната концепция на Симеон Велики за българска империя. Шестима от тях проф. Овчаров преглежда в това осветляващо издание. 

Допълнена с 93 страници с цветни снимки  и карти, тази книга събира най-актуалната информация за царете Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман, които със своите дейности дефинират историята на Второто българско царство – от бързия му напредък след освобождението от византийска власт до героичната опозиция против османското настъпление.

В книгата проф. Овчаров показва и голям брой малко известни, неотдавна открити обстоятелства за Второто българско царство – открития, до които се е достигнало с помощта на археологическите разкопки, само че и с помощта на изследването на средновековни летописи, хвърлящи нова светлина върху събитията и личностите. 

„ Великите владетели на Второто българско царство “ не е просто роман за един интервал от българската история. Това е въздействащ, наличен и прочувствен актуален прочит на цялата българска средновековна история – като част от европейската история и като завет за българите през днешния ден.

Професор лекар на историческите науки Николай Овчаров е археолог, прочут със своите изследвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Велики Преслав, Мисионис и Урвич. Автор е на десетки книги и стотици изявления на тематика средновековна история и е преподавал в редица български и непознати университети. Кавалер е на медал „ Св. св. Кирил и Методий “ с огърлие за изключителни заслуги в региона на културата и е притежател на най-високото отличие на Министерството на културата – „ Златен век “ с огърлие. През 2024 година става почетен професор на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР