Един от най-старите въпроси за човечеството е как нашата Земя

...
Един от най-старите въпроси за човечеството е как нашата Земя
Коментари Харесай

Как е изглеждала Земята в ранните си години? Тя е била горещ свят, бомбардиран от астероиди!

Един от най-старите въпроси за човечеството е по какъв начин нашата Земя се е формирала. Никой обаче няма прецизен отговор на този въпрос.

Учените считат, че Земята се е появила преди към 4.5 милиарда години. Оттук нататък ние разделяме нейната история на интервали: Хадей, Архай, Протерозой, Палеозой, Мезозой, Неозой. Ние знаем относително доста неща за по-късните интервали, само че за най-ранните нямаме съвсем никаква информация, защото доста малко скали от Хадей са достигнали до нас.

Днес, на 31 юли, в списание Нейчър излезе обява на екип от учени с водещ създател С. Марчи, което хвърля светлина точно върху Хадейската ера (преди 4.0 до 4.5 милиарда години). Публикуваният модел се пробва да реконструира събитията, протекли на Земята от първите 500 години. За реконструкцията са употребявани освен данни от антични скали, само че също по този начин и от наблюдението на ударните обединения на Луната и планетите към нас, както и на разпределението на астероидния пояс.

 Hadean Landscape

Така се допуска, че е изглеждала Земята по време на Хадейската (най-ранната) ера.

Едно от най-ярките събития за Хадейската ера е бомбардирането от метеорити. Това е световно събитие за Слънчевата система, освен за Земята, само че и за другите планети от Слънчевата система – Меркурий, Венера, Марс. Моделът демонстрира, че Земята е била ударена до 4 пъти от великански метеорити, по-големи от 900 километра, както и 3-7 пъти от метеорити с половината от този размер. Тези удари са били задоволителни да причинят великански изпарения на вода от античните океани.

Да, вярно загатнах – античните океани. Допреди няколко години се е смятало, че по време на първите 500 милиона години от съществуването на Земята, е имало единствено разтопени скали, магма и периодически удари с метеорити и комети. Но през последните години разбори на минерали, попаднали в микроскопичните антични циркониеви кристали, са посочили, че най-вероятно е имало течна вода на повърхността на Земята, въпреки и толкоз от дълго време в предишното.

Вече науката стартира да приема, че най-ранните форми на живот на Земята са се появили точно в Хадейската епоха, а не в Архайската. Може би планетата ни не е била толкоз негостоприемна, колкото сме мислили до неотдавна.

И въпреки всичко, Хадейската ера е била задоволително бурна. Учените откриват, че по време на гигантските бомбардировки няма място на Земята, което да не е било разтопено и променено. Някои райони са се разтопили повече от веднъж. Според Марчи и сътрудниците му това изяснява за какво Земята няма антична кора, която е оживяла.

Новото изследване разкрива, че астероидните конфликти освен са трансформирали геологията на Земята, само че може би са изиграли огромна роля в по-нататъшната еволюция на живота й. Ударите не просто са били в положение да изпаряват вода от океаните, те също по този начин са били способни да убият живота в огромни мащаби.

“По това време дистанцията във времето сред огромните конфликти е било задоволително огромно, с цел да разреши шпации на по-меки условия, най-малко в дребни мащаби ”, счита Марчи. “Всеки живот, зародил по време на Хадей, е трябвало да бъде резистентен към високи температури и може да е оживял по време на бурните интервали в Земната история, криейки се и процъфтявайки в ниши надълбоко под Земята или в океана ”.

Инфо: НАСА

Връзка към обявата в Нейчър: тук.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР