Един от най-разпространените продукти на българската трапеза е бобът. Без

...
Един от най-разпространените продукти на българската трапеза е бобът. Без
Коментари Харесай

Смилянски боб - традиции и особености

Един от най-разпространените артикули на българската софра е бобът. Без значение дали е приготвян на супа, на яхния, в пълени чушки или сарми, той непроменяемо участва на нашата маса. Почти няма семейство, което на Бъдни вечер, когато се подготвят единствено постни ястия, да не си подготвя и вкусна фасул супа или пълнени сухи чушки с фасул. За да стане ястието вкусно обаче, е належащо и бобът да бъде апетитен.

От всички типове фасул Смилянският зрял боб се отличава със своите качества измежду останалите си събратя. Неговият мек и благоуханен усет го кара да се топи в устата на всеки, който го е пробвал. Това е причина Смилянският фасул да е с патент за словна марка и да е под отбраната на Слоу фуд - интернационална организация, която има за цел запазването на традициите в развъждането на доста култури и насърчаването на локалното произвеждане.

Въпреки патента на Смилянския фасул с неговото име доста постоянно се злоупотребява. Това, че на дадена опаковка написа Смилянски фасул, напълно не значи, че наличието ѝ е същински зрял боб от село Смилян. Ако желаете да сте сигурни, че няма да бъдете излъгани, е най-добре персонално да се разноските до китното родопско селце и да си го закупите на място.

Превъзходното качество на Смилянския фасул се крие освен в над 250-годишните обичаи в развъждането му в село Смилян и покрайнините, а в географските дадености на самия район.

Село Смилян е ситуирано по горното течение на река Арда, която придава някои характерни особености както на въдуха, по този начин и на почвата. От нейните бурни води постоянно се усеща хладина, способстваща и за високата мокрота на въздуха.

 Боб

Климатът тук се характеризира с мека зима и хладно лято, което е значителен фактор за развъждането на Смилянския фасул. Ако температурите надвишат 33 градуса по Целзий, шушулките незабавно ще изсъхнат и бобът ще стане неспособен за консумация.

За изключителното качество на Смилянския фасул играе роля и различен значим фактор - тук той се отглежда без намесата на каквито и да е изкуствени торове или пестициди и е един от най-значимите същински биопродукти у нас.

Местните поданици използват единствено оборски тор и отглеждат фасула с доста обич и усърдие. Ако желаете да си приготвите някоя обичайната родопска рецепта със Смилянски фасул, е най-добре да попитате хората в село Смилян, които се славят със своята сърдечност и кулинарни умения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР