Един от най-красивите пролетни празници Лазаровден тази година е на

...
Един от най-красивите пролетни празници Лазаровден тази година е на
Коментари Харесай

Как се е лазарувало в миналото, разказва лекция в Етнографския музей в Бургас

Един от най-красивите пролетни празници Лазаровден тази година е на 20 април. Празникът е преносим и се празнува предпоследната събота преди Великден. Посветен е на нивите, разлистването на горите и девойките, които стават моми.
Народният бит лазаруване е част от българския обичай от епохи. С венци от цветя на главите, младите девойки обикалят къщите с напева: „ Отвори чемшир врати, невясто, че да влязат лазарки! “.
В Бургаски район, носиите на лазарките са доста шарени и разнородни, поради съществуването на разнообразни етнографски групи. Лазаруването се прави освен с цел да покажат момите своята зряла възраст, само че и да донесат здраве и изобилие в домовете, които обикалят. С песни и наричания те обхождат горите и ливадите, като пожелават богата житна годишна продукция.
Изпълнява ли се през днешния ден красивият обред, по какъв начин се е лазарувало в предишното, ще схванат присъстваците на следващата лекция в Етнографския музей. Тя е на тематика „ Лазаровден – традиция и актуалност “. Пламена Кирова, която е основен организатор на отдел „ Етнография “ в Бургаския музей ще опише за Лазаровден на 13 април от 11.30 часа.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР