Общинската администрация не смята, че трябва да се намесва в

...
Общинската администрация не смята, че трябва да се намесва в
Коментари Харесай

Община Бургас излезе с официална позиция по скандала със списание Море

Общинската администрация не счита, че би трябвало да се намесва в креативния развой

Страсти, само че не креативен, се развихриха през последните седмици към издаването на списание " Море ". В основата е досегашният му единствен редактор Иван Сухиванов, който съгласно сдружението " Бургаска писателска общественост " разпратил подвеждащо писмо до доста български интелектуалци, че списанието е пред закриване. Наскоро Флагман.Бг разказа в детайли обстановката, като разгласява и позицията на сдружението.  Днес свое публично мнение разгласява и Община - Бургас, от чийто бюджет се финансира " Море ". Ето какво написа в него:

На 26 април в Община Бургас бе получено писмо, подписано от проф. Михаил Неделчев, доцент Йордан Ефтимов, Петър Чухов, проф. Кирил Топалов, проф. Александър Шурбанов, проф. Алберт Бенбасат, проф. Пламен Антов и доктор Митко Новков, обвързвано с промени в литературното списание „ Море “.  Официален отговор бе квалифициран и изпратен на мейла на проф. Неделчев на 2 май. Тъй като след това същото писмо бе изпратено още веднъж с подписите на още интелектуалци, публикуваме мнението на Община Бургас.

Уважаеми интелектуалци,
Благодарим  Ви за загрижеността за бургаското литературно списание „ Море “.
Радваме се, че литературният живот в града ни провокира толкоз мощен публичен резонанс и най-много измежду персони с престиж и мощно наличие в българската литература.
Длъжни сме да ви осведомяваме правилно за фактологията, обвързвана с избора на ново управление на Сдружение „ Бургаска писателска общественост “ и нов публицистичен екип на списание „ Море “, надлежно и на алманаха.

Със свое решение от 17 декември 2015 година Общински  съвет – Бургас  дава единодушие от 1 януари на 2016 година „ дейностите по подготовка, списване, редактиране, издаване и образуване на разпространяването на сп. „ Море “ да бъдат осъществявани от Сдружение „ Бургаска писателска общественост “.
Съветниците са взели демократично и заслужаващо почитание решение да дават на създателите правото и отговорността самостоятелно да провеждат целия развой по  издаването на литературното списание.

Следва друго решение на Общински съвет – Бургас от 30.01.2017 година, с което се урежда статутът на редакторите, като тяхната активност и възнаграждение също се трансферират към Сдружение „ Бургаска писателска общественост “. Тези решения са в действие и до момента. Общинската администрация не счита, че би трябвало да се намесва в креативния развой.
Подкрепата на локалната литературна общественост е един от целите в културната политика на Община Бургас, по тази причина в  Бюджет 2024  са планувани следните средства, които се дават на Сдружение „ Бургаска писателска общественост “: 48 хиляди лева за списание " Море " и уеб страницата на сдружението, 10 хиляди лева за културни прояви в Дом на писателя. Отделно от това 15 хиляди лева са планувани за Националния конкурс за лирика на името на Христо Фотев, който Община Бургас провежда в партньорство с Бургаска писателска общественост. Тази година получихме и в допълнение финансиране от Министерството на културата, което ни разреши да отбележим почтено 90-ата годишнина от рождението на Христо Фотев с въздействащ театър като част от церемонията по оповестяване на спечелилите.

Община Бургас поддържа и издаване на книги на бургаски създатели посредством едно от направленията на Общински фонд „ Култура “.
Междувременно, при започване на март, при съблюдаване на Устава на сдружението, бе определен нов УС и нов ръководител. Г-н Иван Сухиванов, редактор в списание „ Море “, също бе препоръчан за член на УС, само че не събра задоволително гласове.

С извънредно почитание към господин Сухиванов като стихотворец, белетрист, критик, доктор по литература и редактор на списание „ Море “, фокусираме вниманието ви върху обстоятелството, че в нескончаем интервал от време издаването на списание „ Море “ се извършваше само и единствено от него. През годината преди кончината си изключителният стихотворец Росен Друмев, другият редактор, не бе в положение да взе участие пълноценно в процеса по подготовката и издаването на списанието. Това е сериозна и виновна активност, зад която е редно да стои екип, да има ясни правила на работа и разпределени отговорности. Извършването на целия размер от работа от един-единствен човек рефлектира върху качеството на продукта и крие опасности от необективност и други неточности. В тази връзка Ви осведомяваме, че след брой 1 за 2024 година бяха получени сигнали от създатели и издателства за употребявани текстове и фотоси без тяхно единодушие. Оставяме на Вас да прецените какви могат да бъдат последствията от това. Тъй като част от подателите на писмото са в художествения съвет на визирания бр. 1 от 2024 година, обоснован е въпросът дали те, в това си качество, са осведомени по какъв начин е формиран броят.

Надявам се, споделяте позицията, че в Бургаската писателска общественост има задоволително готови, надарени и всеотдайни създатели, които да подсигуряват упоменатата и от Вас „ толкоз значима последователност по отношение на Недялко-Йордановото и Христо-Фотевото завещание “.
Едно от решенията на новия Управителен съвет на Бургаска писателска общност  е идващият брой на списание „ Море “ да има нови редактори като дружно с това се изготви нова идея за наличието и визията на общинското списание, както и проект за неговото разпространение в народен мащаб. По какъв метод новите редактори ще работят с Иван Сухиванов е въпрос на техен избор и решение.
Призоваваме всички, които демонстрират угриженост за марката „ Море “, да проявят самообладание и да дадат заем на доверие на новото управление и редакторите. Обновяването на едно литературно издание е развой, който изисква старания и време.  Поемам ангажимент след излизането на бр. 2 за 2024 година Община Бургас дружно със Сдружение „ Бургаска писателска общественост “ да провежда обществено показване на изданието.
В ръцете на писателската общественост е и изборът на живописен съвет. Досега това е ставало по еднолична преценка на единствения редактор /Иван Сухиванов - б. ред./ 
Отново благодарим за интереса към литературния живот в Бургас и да Ви уверим, че Община Бургас ще продължи да поддържа Сдружение „ Бургаска писателска общественост “ при съблюдаване на демократичните правила и ценене на креативната независимост.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР