Един от най-емблематичните летни международни фестивали за опера и балет

...
Един от най-емблематичните летни международни фестивали за опера и балет
Коментари Харесай

Моцартови празници в Правец за 14-и път

Един от най-емблематичните летни интернационалните фестивали за опера и балет в България - " Моцартови празници ", за 14-а поредна година ще сервира на своите фенове богато наличие с типичен и съвременни прочити на произведения от Моцарт, Чайковски, Пучини, Гуно, Леонкавало и други Над 350 участници от България и Германия ще се включат в празника, отдаден на хубостта и изяществото на оперното и балетното изкуство. Това издание е в памет на неговия дълготраен артистичен шеф - оперната прима Христина Ангелакова, осведоми Сийка Лапачка.

Официалното разкриване ще е в 20 ч. на 12 юли с Моцартовата опера " Вълшебната флейта " на Марионетната опера в Линдау, Германия. Това е самобитна премиера на оперния театър в България на сцената на читалище " Заря 1895 " в Правец. Ще има зрелище и на 13 юли от 15 ч. С още една своя марионетна продукция ще зарадват феновете специфичните посетители от Германия - балета " Лебедово езеро " на Чайковски. Марионетната опера е една от актуалните трендове в кукловодското изкуство и предлага вълнуваща инсценировка на танцуващи кукли. " Автентично, правдоподобно и същинско " - по този начин Бернхард Лайсмюлер, началник и създател на Марионетната опера Линдау, разказва своето изкуство, при което той и дванадесетте негови артисти, посредством най-фини придвижвания карат фигурите на сцената да влияят като живи. Представленията са на 14 и 15 юли от 15 ч. Хореографията е на Мариус Петипа.

Сцената край езерото в комплекса " РИУ Правец ризорт " ще събере в три следващи вечери операта " Турандот " от Джакомо Пучини, музикално-танцовия театър " Валпургиева нощ " и операта " Палячи " от Руджеро Леонкавало. Мащабните продукции са на Старозагорската опера в партньорство с Държавния куклен спектакъл под липите и Прабългарска школа за оцеляване " Бага-Тур " ( " Турандот " ), както и със специфичното присъединяване на актьори от трупата на цирк " Балкански " ( " Палячи).

" Турандот " във връзка 160 година от рождението на Пучини ще бъде играна на 13 юли от 21 ч. Режисьори са Огнян Драганов, Дарин Петков, диригент Владимир Бошнаков, сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе (Румъния), Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, пластика Хзе Фу-Чен (Тайван). На 14 юли от 21 ч. е премиерата " Валпургиева нощ " във връзка 200 години от рождението на Шарл Гуно. На идващия ден от 21 ч. е операта " Палячи " от Леонкавало. Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов.

На спонтанна среща-разговор Калуди Калудов ще раздава подписи. Известният тенор отбелязва 40 години на сцената. Водеща на събитието ще е Боянка Арнаудова (14 юли, 11 ч., зала " Правец ", в " РИУ Правец ризорт " ). Съботната вечер на 15 юли от 23 ч. ще е отдадена на Панчо Владигеров, 100 година от рождението на фамозния американски диригент, композитор и пианист Ленард Бърнстейн и 120 година от рождението на Джордж Гершуин. Техни произведения ще изпълнят Теодора Късметска-Сороков (цигулка), Ружа Семова (пиано), Александър Владигеров (тромпет и флюгелхорн), Константин Владигеров (пиано и кларинет).
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР