Един от иновативните проекти на Илън Мъск, свързан с изграждането

...
Един от иновативните проекти на Илън Мъск, свързан с изграждането
Коментари Харесай

Как ще повлияят сателитите на Starlink върху астрономията

Един от новаторските планове на Илън Мъск, обвързван с построяването на световно интернет покритие, се реализира с помощта на системата Starlink. Извеждани на групи в орбита от SpaceX, броя на дребните спътници към този момент е 2000, а в идващите години следва тя да доближи до 10 хиляди.

Това, което е добре за жителите на планетата, намиращи се на отдалечени места без връзки обаче, няма да е по никакъв начин добре за астрономите. Няколко организации разгласяват отчет, оценяващ въздействието на спътниците върху наблюденията в дълбокия космос.

Още с изстрелването на първите Starlink спътници през 2019 година, астрономите показват опасения по отношение на това по какъв начин слънчевата светлина, отразяваща се от дребните устройства, може да замъгли погледа им към космоса и да повлияе на работата им. За да оцени тяхното влияние, екип учени изследва архивни изображения, снимани през нощта от Zwicky Transient Facility (ZTF) в обсерваторията Palomar на Caltech покрай Сан Диего.

Резултатите са ясни. Докато през 2019 година единствено 0,5% от изображенията демонстрират линии от спътници на Starlink, тази цифра се е нараснала до 18% през август 2021 година. Това допуска, че в случай че броя спътници се усили до 10 000 (за които към този момент има нужните разрешения), тогава съвсем всички ZTF изображения, снимани нощем, ще бъдат наранени.

„ Има късмет да пропуснем метеорит или друго събитие, прикрито зад сателитна линия. В съпоставяне с въздействието на времето, като облачно небе, това са много дребни резултати за ZTF “, твърди водещият астроном на комплекса.

През 2020 година шефът на SpaceX Илон Мъск съобщи, че желае да работи със експерти, с цел да подсигурява, че спътниците на Starlink няма да пречат на тяхната работа. За тази цел SpaceX стартира да прибавя специфични сенници към своите спътници. Целта е да се понижи яркостта на отражението, тъй че то да не пречи на астрономите. Решението би могло да е и специфичен програмен продукт. Той може да помогне за превъзмогване на евентуални спънки и прогнозиране на сателитните позиции на Starlink. Това ще разреши на астрономите да възнамеряват своите наблюдения за най-ясен аспект. Софтуерът може да се употребява и за установяване дали преминаващ сателит е повлиял неподходящо на наблюдаване, което към този момент е осъществено, което разрешава на астрономите да видят полученото изображение в подобаващия подтекст.

A тук ще намерите още!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР