Един от големите източници на напрежение е таксата за битови

...
Един от големите източници на напрежение е таксата за битови
Коментари Харесай

Очертава се увеличение на такса смет от 2020 г.

Един от огромните източници на напрежение е таксата за битови боклуци, счита Гинка Чавдарова, специалист, някогашен изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България (НСОРБ). " Очертава се съвсем двойно повишаване на наложителните по закона за ръководство на отпадъците отчисления. От 57 лв. на звук сега таксата ще се усили до 95 лв. от идната година ", сподели тя пред " Блумбърг тв България ".

Според член 71а от закона отчисленията се вършат наложително, когато отпадъкът се депонира. Целта е средствата да се употребяват в бъдеще за закриване и следексплоатационни грижи за депата. Повечето общини към момента депонират отпадъците, макар че има и такива със извоювани планове по Оперативна стратегия " Околна среда ", които имат съвременни уреди за отнасяне и преработване и няма да заплащат отчисленията.

Удръжката се актуализира един път на три години с разпоредба на екоминистерството. Последната смяна е от 2017 година Досега нарастването на отчисленията беше гладко, с по 5-10 лева на година, до момента в който през 2020 година е очакван внезапен скок до постигане на минимума в Европейски Съюз. По думите на Гинка Чавдарова Националното съдружие на общините се пробва да контракти по-плавен преход.

Законодателството планува ограничения за използване на правилото " замърсителят заплаща " от 2015 година, само че управляващите няколко следващи години отсрочват влизането в действие на тези ограничения. Общините сами би трябвало да изберат сред три разновидността за пресмятане на такса боклук, учредени на правилото " замърсителят заплаща " - на база брой живеещи на адрес, на съдържимост на съдовете или на генерирани боклуци. Сега заплащането на такса боклук става по данъчна оценка.

Все още е едва употребено междуобщинското съдействие и сливане на общ районен принцип за решение на по-големи проблеми. Съвместните услуги и общите планове са ефикасният и европейският модел за развиване, е мнението на Чавдарова. " Трудните детайли в общинските бюджети за идната година ще бъдат в няколко посоки ", разяснява тя парите на общините. " Това са решаващият стадий на привършване на европейските планове, които са многочислени в общините, конкуренцията с времето по тяхната работа, обезпечаването на нужното финансиране за плановете ".

Бившият изпълнителен шеф на НСОРБ акцентира смисъла на дребния и междинния бизнес в дребните общини. " Малкият и междинният бизнес дават вяра на общините за икономическо развиване. Поради това се нуждаем от реалистична национална стратегия, която да дава ниша на общините да се развиват и надграждат ", уточни Чавдарова, която се надява, че обществото ще акумулира запас, с цел да подкрепя финансово общините в по-затруднено състояние.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР