Един от главните режисьори на Народния театър Явор Гърдев подава

...
Един от главните режисьори на Народния театър Явор Гърдев подава
Коментари Харесай

И Явор Гърдев напуска Народния театър

Един от основните режисьори на Народния спектакъл Явор Гърдев подава оставка. Това разгласи самият той в изявление пред bTV, откакто към този момент седмица театърът е централна тематика поради назначението на някогашния PR на Движение за права и свободи Велислава Кръстева на поста Ръководител връзки с обществеността и реклама.

Пръв режисьорът Александър Морфов повдигна въпроса, откакто се разбра, че е изрисувал вратата на кабинета на Кръстева с думите " Движение за права и свободи " и " Връзки с обществеността на Ахмед Доган ".

Гърдев посочи, че оставката му е подадена преди дни, само че има " период на падеж ", защото му следва премиера на представлението " Великденско вино ". Оставката му ще влезе в действие от деня след премиерата - 30 ноември.

Гърдев сподели, че може да каже " доста хубави неща " за новия шефа на театъра Васил Василев и посочи, че оставката му не е в митинг против Василев, а против токсичната конюнктура сега.

Сегашният шеф на Народния спектакъл Васил Василев преди е бил шеф на Драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев " в Плевен. Там се играе и една от емблематичните за Владимир Карамазов (който през вчерашния ден също взе отношение, само че в отбрана на Василев) постановки - " Опашката ", основана по романа на Захари Карабашлиев и режисирана от Гърдев.

Гърдев е вторият човек, който подава оставка в Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Заради абсурда, който пожела да не бъде въвличан в спора, който " уронва престижа на Народен Театър ". Като причина той уточни обстоятелството, че името му е било споменавано неведнъж в подтекста на това, че една политическа фигура от управлението на дадена партия може да бъде " уравновесена " с друга такава, а той няма по какъв начин да се съгласи с това. Карабашлиев е основател на " Да, България " и очевидно се вижда като " балансьор " на Кръстева.

Гърдев счита, че обвиняванията на Кръстева против Карабашлиев по този мотив не са правилни, защото писателят от дълго време няма общо с политическата групировка.

" Карабашлиев не е член на партия. Той се оказа в обстановка, в която той беше разказана по този метод. Има една зона на креативен суверенитет, в която това е доста обидно за него. Обидно е и за Кръстева това, което направи Морфов. Не мисля, че това е нещо, с което би трябвало да бъде занимавана нацията ", разяснява той.

В момента Явор Гърдев е режисьор на две постановки в Народния спектакъл - " Наблюдателите (Хипотеза от отвъдното) " и идната " Великденско вино ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР