Един китайски балон за наблюдение замрази отношенията между Китай и

...
Един китайски балон за наблюдение замрази отношенията между Китай и
Коментари Харесай

Какво е това нещо в небето? Започва ли ерата на шпионските балони

Един китайски балон за наблюдаване замрази връзките сред Китай и Съединени американски щати този месец. После се оказа, че балонът не е единствено един. Това ли е бъдещето на шпионажа?

Той прелетя над Северна Америка, задържа се над американска военна база и продължи по пътя си, до момента в който не на източното крайбрежие на Съединени американски щати на 4 февруари.

Вашингтон упрекна Пекин в шпионаж. Китай отхвърли. После пристигнаха още свалени летящи обекти и застой в връзката сред двете страни. Освен всичко това обаче случилото се повдигна и доста въпроси към потреблението на сходни обекти за разузнаване и военни цели.

Шпионаж с балони? Проучвания на няколко интернационалните медии разкриха, че това не е оригиналност, а е процедура, която някои страни развиват от години.
Първият балон
В началото на февруари управляем балон мина въздушното пространство над Аляска, Канада и няколко американски щата, до момента в който стигне Атлантическия океан, където беше свален, без да съставлява заплаха за хората на земята. Тогава беше обявено, че балонът е с размерите на три учебни рейса

На 10, 11 и 12 февруари Съединени американски щати и Канада - над Аляска, Канада и, което се намира на границата сред двете страни. Техният генезис към момента не е доказан.
 Останки от огромния китайски балон се носят над Атлантическия океан, тъкмо до крайбрежията на Южна Каролина, откакто е бил свален с изтребител, 4 февруари 2023 година
Високопоставен чиновник на държавната администрация на Съединени американски щати, предпочел да резервира анонимност, сподели пред Асошиейтед прес, че обектът, свален в неделя, е бил осмоъгълен , с висящи влакна и не е имал видим потребен товар. Той е летял ниско, на към 6 хиляди метра височина.

За другите два обекта се счита, че са имали потребен товар, който е бил прикован или окачен на тях, както гласи информация на американската организация. Все още се знае прекомерно малко за тези обекти и за техния генезис. Известно е обаче, че трите свалени обекта в последните дни са били доста по-малки по мярка, разнообразни на външен тип и са летели на по-малка височина от първия свален балон.

Междувременно самоуправляващият се остров Тайван и Япония оповестиха, че също са засичали сходни обекти, като не е ясно дали са свързани с случая в Съединени американски щати и дали имат връзка с Китай.
Още доста балони
Според администрацията на американския президент Джо Байдън балонът, при започване на февруари, е бил оборудван за разкриване и събиране на разследваща информация.

Той е бил част от, обвързвана с китайските въоръжени сили и ориентирана към повече от 40 страни. Тя е осъществявала сходни полети още по време на ръководството на някогашния президент Доналд Тръмп , настояват представители на американските управляващи.
Според администрацията на Съединени американски щати сходни балони са прелетели над пет континента.
Те се позоваха на фотоси от шпионски самолети U-2. Според администрацията на Съединени американски щати сходни балони са прелетели над пет континента.

Камарата на представителите във Вашингтон единомислещо гласоподава за наказание на Китай за " безочливо нарушение " на суверенитета на Съединени американски щати и за напъните да " заблуди интернационалната общественост посредством погрешни изказвания за акциите си за събиране на разследваща информация ".

Според Съединени американски щати летателният уред е " кадърен да прави събиране на информация за сигнали " с голям брой антени и друго съоръжение, предопределено за качване на сензитивна информация, и слънчеви панели за зареждането им “.

Вследствие на откритията Съединените щати включиха в черния си лист шест китайски организации, които съгласно тях са свързани с галактическите стратегии на Пекин. Също по този начин държавният секретар свое публично посещаване в Китай.
 Специални сътрудници на ФБР обработват материал, извлечен от балона, свален край крайбрежията на Южна Каролина дни по-рано. Лабораторията на ФБР в Куантико, Вирджиния, 9 февруари 2023 година
В началото, след свалянето на първия уред, Пекин настоя, че той не е с военни цели. Говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг сподели, че огромният безпилотен балон е бил цивилен метеорологичен въздушен транспортен съд, който се е отклонил от курса, и че, като са го свалили.

" Това е безконтролно ", сподели Мао. Според нея последните обвинявания " може да са част от осведомителната война на американската страна против Китай ".

Министърът на защитата Вей Фънхъ отхвърли да одобри телефонно позвъняване от американския си сътрудник Лойд Остин , с цел да обсъдят случая.

В понеделник, откакто Съединени американски щати смъкна другите три летящи обекта, Пекин упрекна Вашингтон, че над 10 американски балона са нарушавали въздушното пространство на Китай от началото на годината. Съединени американски щати отхвърлиха изказванието.

По-късно американската компания Кеймонт, която създава и популяризира метеорологични балони в международен мащаб, заяви за Ройтерс, че размерът, потребният товар и времето на полета на балона са надхвърлили опциите на типичните метеорологични балони, които са направени от латекс. Според Кеймънт китайският балон, свален на 4 февруари, евентуално е изработен от пластмасово фолио, а не от латекс.
Балоните в разузнаването
Управляемите въздушни балони, на британски airship - въздушен транспортен съд, съществуват в разнообразни форми от преди повече от век. Първоначално постоянно се употребяват за транспорт на хора, само че през 30-те години на XX век доста хора умират в произшествия с такива балони.
 Моряк от група за неутрализиране на избухливи муниции търси парчета от китайския балон с подводно транспортно средство край крайбрежията на Мъртъл Бийч, Южна Каролина, 7 февруари 2023 година
Гардиън отбелязва, че през днешния ден няколко страни разучават потреблението на балони на огромна височина за военни цели и сигурност. Две от тях са точно Китай и Съединени американски щати.

Британското издание напомня, че през 2019 година Вашингтон организира опити с височинни балони за наблюдаване на обширни територии в шест щата от Средния Запад с желанието те да бъдат употребявани за наблюдаване и въздържане на " трафика на опиати и заканите за националната сигурност ".

Си Ен Ен цитира Чън Уанмин, специалист в Националния университет по отбранителни технологии, който споделя в свое видео, че Съединени американски щати , Русия и Израел са напреднали в създаването на такива апарати и че Китай също е направил свои лични " пробиви ".

Китайските проучвания на балони на огромна височина датират от края на 70-те години, написа още медията, като през последните години Пекин се концентрира върху по-стари технологии, оборудвани с нов хардуер.

" С бързото развиване на актуалните технологии пространството за осведомителна борба към този момент не се лимитира до сушата, морето и дребната височина. Близкият космос също се трансформира в ново полесражение в актуалната война и значима част от системата за национална сигурност ", написа през 2018 година PLA Daily, формалният вестник на Народната освободителна войска на Китай (НОАК), представен от Си Ен Ен.

Медията напомня също, че китайският водач Си Дзинпин прикани военновъздушните сили на НОАК да " ускорят интеграцията на въздушното и галактическото пространство и да усъвършенстват своите нападателни и отбранителни качества " още през 2014 година, а военните специалисти са определили " близкото галактическо пространство " като основно звено в интеграцията.
Колко са рискови балоните
Според някои специалисти потреблението на сходни летателни апарати не е изключително дейно при разследващи действия. Джеймс Люис , специалист по технологиите и публичните политики в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания в Лондон, споделя, че те могат да бъдат непредвидими, защото са подвластни от вятъра.
 Моряци от група за неутрализиране на взривни муниции изваждат остатъци от китайския балон край крайбрежията на Мъртъл Бийч, Южна Каролина, 5 февруари 2023 година
" Всякакъв принос към събирането на разследваща информация е бил нищожен. Защо просто да не изпратят човек с фургон, който да обикаля в близост? ", споделя той пред Гардиън.

Според други обаче балоните могат да бъдат доста по-евтини и могат да вършат по-добри фотоси, в сравнение с спътниците, защото са по-близо до Земята.

Първият балон разсъни подозренията на американското разузнаване с прелитането си над град Билингс, щата Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом - едно от трите места със силози за нуклеарни ракети в страната.

Някои специалисти спекулират, че това може да е начало на огромна китайска шпионска интервенция за оценка на военните благоприятни условия на други страни преди вероятно повишаване на напрежението към Тайван в околните години.

Там породи последната тежка дипломатическа рецесия сред Китай и Съединени американски щати, откакто през 2022 година тогавашната председателка на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайпе. Китай счете това за провокация, защото на процедура счита острова за част от територията си.

Въпреки безапелационната реакция на Съединени американски щати и охладнелите връзки с Пекин, Вашингтон загатна, че заплахата от сходни шпионски опити не е огромна, макар че те нарушават интернационалното право.

" Вижте, общият размер на събирането на разследваща информация, което се прави от всяка страна по света, е голям ", сподели президентът Байдън в изявление за испаноезичното издание Телемундо Нотисиас.

" Така или другояче, това не е сериозен пробив... то е нарушаване на интернационалното право. Това е нашето въздушно пространство. И щом (обектът) влезе в нашето пространство, ние можем да вършим с него каквото си желаеме ", добави той.

Американските сили оповестиха, че не престават да следят въздушното си пространство и са пренастроили радарите си по този начин, че да засичат и постепенно летящи обекти, а освен такива с висока скорост.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР