Един ден, като излезе на слънце от своята дръжка, която

...
Един ден, като излезе на слънце от своята дръжка, която
Коментари Харесай

Басня за бръснача от Леонардо да Винчи

Един ден, като излезе на слънце от своята ръкохватка, която му служеше за калъф, бръсначът видя, че слънцето се отразява в неговото тяло; от което нещо се възгордя във висша степен и като се обърна обратно с мисълта си, така стартира да приказва на себе си:

— Нима ще се върна аз в онази бръснарница, от която излязох наскоро? Разбира се, че не. Опазили ме боговете да позволи сияйна красота като моята да прояви такава душевна подлост! Страшна нелепост ще извърша, в случай че продължа да се занимавам с ръчен труд, като бръсна сапунисаните бради на простите селяци. Нима това тяло е основано за сходни занимания? Аз ще си намеря едно скришно местенце и там в спокойна отмора ще прекарам живота си.

И по този начин, откакто живя прикрит няколко месена, бръсначът още веднъж излезе навън. И като се измъкна от калъфа си, видя, че е станал сходен на ръждясал трион и че повърхността му към този момент не отразява сияйното слънце. Със закъсняло разкайване оплака той непоправимата неволя, говорейки си по този начин:

— О, какъв брой по-добре щеше да бъде, в случай че бях упражнявал в ръката на бръснаря в миналото по този начин наточеното си острие! Къде е блестящата му повърхнина в този момент? Грозната и отвратителна наслойка я е похабила!

Подобна е участта на мозъците, които, вместо да се упражняват, се отдават на леност. И които съвсем като упоменатия бръснач губят остротата си и ръждата на незнанието поврежда тяхната форма.

Източник: " Сто шедьоври на баснята "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР