Един черногорец ни засрами с любовта си към България и

...
Един черногорец ни засрами с любовта си към България и
Коментари Харесай

Черногорец ни засрами с почитта си към знамето. Кой е Исмаил Абазович

Един черногорец ни засрами с любовта си към България и поклонението към знамето и героите ни. Исмаил Абазович, който твърди, че се усеща на половина българин, издигна най-голямото знаме в София. То се издига на 45 метра височина и посреща всеки, които влиза в столицата на " Околовръстното шосе " в " Младост " 4.

Това е третото сходно знаме в София – персонална идея на Исмаил. Той финансира всичко – от направата до огромния стълб.

Българите приветстваха Исмаил още през 2020 година, когато в индустриалната зона на София във Военна рампа едно голямо българско знаме се развя в небето. В деня, в който отбелязахме 147 година от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски, трибагреникът ни гордо се развя в небето, знак на саможертвата, която би трябвало да е в сърцата на всички българи. Това още веднъж бе акция на Исмаил Абазович. Тогава той издигна първия си стълб за националното ни знаме.

Кой е той? Исмаил е родом от Черна гора с татко мохамеданин и майка християнка.

След 40 година в Турция, той реалокира фамилията и бизнеса си в България. Още през 2020 година Исмаил сподели, че желае да издигне още пилони за знамето ни.

" Да имаме още едно знаме в различен квартал - имаме едно на Околовръстния път, в този момент с новата фабрика да имаме още едно. От сърце, в случай че е допустимо във всеки квартал по едно знаме да имаме. И най-голямото знаме да е от нас, с цел да се усещаме по-добре, да ни е по-хубаво - това желаеме ", сподели тогава пред " Офанзива с Любо Огнянов " Исмаил. Той към момента смесва сръбско-хърватски с български, само че българският му към този момент е отличен. Първият стълб е висок 36 метра и тежи 6 тона, като под пилона са положени 30 тона бетон, плюс един звук арматура. Сегашният е максимален – 45 метра.

Издигането на толкоз огромен стълб за знаме струма към над 10 000 евро.

" Да, парите са от моя джоб, само че аз имам вяра в нещо, а първото, което една страна би трябвало да има, е знаме ", споделя черногорецът. " Държава, която няма знаме, това не е страна, по тази причина знамето би трябвало да се демонстрира на всички места ", отсича той.

" Знамето е знак и по тази причина от началото още доста обичам и българското знаме ми е на сърцето - доста го одобрявам и върша това от сърце ", споделя Исмаил.

Няколко месеца продължава подготовката, изработването и повдигането на пилона със знамето, целият план и поръчка е на Исмаил. Синовете му увековечават със запис повдигането на второто голямо знаме, което татко им издига в София - първото е фамозният му знак на Околовръстното шосе, който се вижда от километри.

" Има доста хубави хора, които стопират с колите и ме питат, желаят да ми оказват помощ - с 50 лв., 100 лв., 30 лв., вярвайте ми ", споделя с усмивка Исмаил, който в подмяна ги кани на кафе. " Има доста такива хора и доста се радват, хората такова нещо не са виждали, в този квартал са единствено заводи и ме питат - " какво вършиме ", а аз - " от сърце го вършим, това е хубаво нещо ", споделя той.

По думите му до момента е бил чартърен, само че в този момент към този момент е закупил мястото и по тази причина е вдигнал знамето: " Защото това е мое място! "

Местната община освен не основала никакви проблеми на самодейността на черногореца, само че и концепцията доста се харесала, споделя той.  И доверява: " Не би трябвало да си роден в една страна, само че когато я харесваш, това е твоята страна, такава дума имаме. Аз усещам България като моя страна, аз ще поканя общината да видят и в случай че дойдат, доста ще се веселя ".

Според него хората тук, в България, са по-различни, а общото за балканците е това, " че ние още имаме сърце, Европа няма сърце, Европа е като машина ". " В Европа имат вяра в едно нещо, имат закони, само че ние можем от време на време да променим законите, с цел да живеем както би трябвало ", усмихва се Исмаил.

За престоя си в България споделя: " Мисля, че България е добре, все напред върви - по този начин се усещам и по този начин виждам, и България ще може да се оправи! "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР