е Експерт в областта на недвижимите имоти с 12-годишен опит

...
е Експерт в областта на недвижимите имоти с 12-годишен опит
Коментари Харесай

Таньо Марковски: Най-безопасният начин за покупка на имот е да се консултирате с професионалист

е Експерт в региона на недвижимите парцели с 12-годишен опит в сферата.Участвал е в някой от емблематичните имотни покупко-продажби във Варна и района.

Собствен парцел или парцел чартърен - кое от двете бихте предложили на младите и дейни хора?

Със сигурност личен е в пъти по-добре и по-изгодно. Мога да го кажа и от личен опит. Петнадесет години живях чартърен в град Варна, в естествени двустайни жилища. Платих 82000 лв. за наеми през този интервал. Преди петнадесет години жилищата бяха на доста по-ниски цени. От тогава до в този момент цените на жилищата са се вдигнали с над 100 % от тогавашната цена. Когато човек няма събрани пари, с цел да купи жилище се опасява от заем или доста родители поучават да не теглиш заем тъй като връщаш двойно повече и в случай че нямаш пари за вноската, банката ти взима парцела. Но на процедура се получава огромен тласък при изтеглилия заем да работи повече, по-ефективно и да изкарва повече пари, да икономисва повече и да отстрани непотребните разноски, да икономисва и върне заема предварително. На процедура заема въздейства добре на финансовата дисциплинираност и на мотивацията на индивида да изкарва и икономисва повече. Затова, аз минус не виждам, а единствено плюсове в това да си купиш жилище даже и с заем.

Много хора търсят капиталов парцел, само че е мъчно той да бъде разпознат - какво би трябвало да търсят хората, при покупката на сходен вид парцел?

Наистина е мъчно да бъде разпознат, когато индивидът няма опит в това. Най-безопасният и подобаващ метод е да откри в действителност добър експерт, който да откри най-подходящият парцел съгласно критериите. Важно е парцелът да бъде от нов тип строителство, издигнат по модерни способи или остаряло строителство, само че в изцяло ремонтирана и в действителност санирана постройка, а не просто с изолираност. Ако се вземе поради това, покупката на парцел в дълготраен проект постоянно е печаливша. В кратковременен - пазарът може да се повлияе от микро или макро икономическата конюнктура, само че в дълготраен проект парцелите постоянно стават по-скъпи, както и всяко друго нещо. При парцелите просто няма риск за загуба на средствата.

Какви са най-често срещаните проблеми, за които купувачите се оказват неподготвени и по какъв начин да би трябвало да е приготвят за тях?

Едно от най-необмислените и постоянно срещано в критериите на купувача е да търси прекрасен и оптимално на ниска цена парцел. Поговорката хубаво на ниска цена няма и излиза скъпо, важи и при недвижимите парцели, както при колите. Ако е ниска цената, това на 90% осначава, че има проблеми и ще са нужни спомагателни вложения, с цел да се оправи, само че от време на време това е непоправимо. Например, в случай че е апартамент в жилищна постройка, и както постоянно се случва, при некачественно изграждане или икономисване на пари от материали, постройката с всяка минала година има още повече проблеми. Не съм виждал и чувал до този миг всички притежатели, да са на едно и също мнение, да желаят и да имат средства да ремонтират постройката. Тогава проблемите остават, купувачът схваща, че е направил неприятна покупка и търси вид да се отърве от парцела, това в 90% от случаите значи загуба на не малко пари. Така хората рискуват доста пари при покупката на на ниска цена парцел и разчитат на 10 % възможност да нямат следващи пробеми. Казусите, на които попадат купувачите са доста. Перспективи и бъдещи планове на здания, булеварди в региона, в който търсят, коя постройка е добре издигната и коя не, кой строител строи качествено и кой не, и още доста проблеми, за които решение не може да се откри без експерт, който да мисли за положителното на купувача.

Разумно ли е да се влага в нов парцел по време на пандемия или финансова рецесия?

Разумно е в случай че се направи по този начин, че покупката да не изразходи всичките средства. Дали в пандемия или не, постоянно би трябвало да има буфер/резерв от средства, за покриване на разноски или непредвидени разноски. Но е мъдро да се влага в парцел, тъй като по този начин сме спокойни за парите си, няма да ги изгубим при смяна в цената на валутата, печелим от последващата инфлация и повишаване. Ако е с заем, при инфлация за нас излиза по-изгодно. По време на пандемия цената, на която може да се купи даден парцел е по-изгодна. След излизане от тази обстановка, цената на парцела се подвига, а тя постоянно се подвига над равнището, на което е била.

Ако търсим парцел за инвестиция, към ново или остаряло строителство е по-добре да се насочим и за какво?

Винаги новото строителство е доста по-добра инвестиция, само че когато е строено качествено и го купуваме на обективна цена. Старо строителство е добър вид в случаите, когато постройката е главно ремонтирана с сменени, ел, зов, топло и хидроизолационни материали. Но е значимо в случай че не е къща, цялата постройка да е ремонтирана по едно и също време. Скоро имах един случай, при който покрива на остаряла постройка трябваше на ново да се ремонтира и да се сложи топло и хидроизолация. Преди време не се е поставяло добра топло и хидроизолация и по тази причина първите и последните етажи са имали проблеми. Въпросният парцел е на финален етаж и съседите започнаха всеки поотделно да търси избавление и да прави ремонт на покрива с обособена бригада. Резултатът беше съществени течове при дъжд при над 50 % от жилищата. Течове имаше и при ремонтираните сектори. Затова в случай че ще е остаряло, строителство би трябвало да е ремонтирано от една компания и да има документи и гаранция по тази причина.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР