е един от най-големите християнски празници, който символизира възкресението на

...
е един от най-големите християнски празници, който символизира възкресението на
Коментари Харесай

Какво никога не трябва да правим на Великден?

е един от най-големите християнски празници, който символизира възкресението на Исус Христос. Божият наследник приема гибелта си, с цел да изкупи греховете на хората.
Подготовката за Великден стартира рано. Този щастлив празник е предшестван от непоколебим Великденски пост, който в допълнение към предписаните диетични ограничавания, включва и отменяне на светските каузи.
Действителното честване на Светлото Възкресение Христово стартира с празнична божествена работа, която се организира в нощта против Великден.
На великденската софра наложително участват яйца, козунаци и агнешко месо. С тях вярващите прекъсват поста си още сутринта на първия ден на Великден, който постоянно е в неделя.
Какво не би трябвало да вършим на Великден?
Не се предлага да се работи на празника на Възкресение Христово. Почистване, пране, гладене, шиене и други домашен отговорности не са позволени на Великден и идващите няколко дни.
В този ден не можете да скърбите, да се карате, да спорите, да обиждате или да осъждате другите.
Големият църковен празник не е причина да злоупотребявате с алкохол. Допуска се умерена консумация на алкохолни питиета, по-специално на вино. Умереността се отнася и за спиране на поста.
Забранено е да се изхвърлят останки от осветена храна от празничната софра, да вземем за пример черупки от великденски яйца и трохи. По-добре е да ги изгорите, заровите или да ги дадете на птици и животни.
Не би трябвало да ходите на гробищата в този ден, тъй като Великден е щастлив празник, когато хората би трябвало да честват, а не да са тъжни. Вместо това е добре да отидете на черква.
По време на Светла седмица, започваща от неделя, и през идващите шест дни, цялото внимание на църковния живот е ориентирано към Великден и обвързваните с него традиции. Бракосъчетанията не са позволени през този интервал.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР