е безспорно моята лична най-голяма (приятна) изненада на 2016 г.

...
е безспорно моята лична най-голяма (приятна) изненада на 2016 г.
Коментари Харесай

Скрити числа

е несъмнено моята персонална най-голяма (приятна) изненада на 2016 година има оценка 7.9 в IMDb, три номинации за " Оскар " (включително най-важната, за продукция) и 29 (!) награди. Режисьор е Тиъдър Мелфи, направил закачливия, носталгичен и прелестен.

Катрин Джонсън (Тараджи П. Хенсън, забравете ролята ѝ в " Империя " ) е свръхталантлива (да не употребя нещо по-силно) математичка от дребна, само че е, което стеснява хоризонта ѝ за обучение в средата на предишния век до лицей за чернокожи. Сега, в края на 50-те, в известния с си и сегрегационни закони щат Вирджиния, тя, майка на две деца, вдовица, чаровна, напета, очилата, гъвкава и с отлично възприятие за комизъм, работи в НАСА, само че в отдел за... черни (дори тоалетните са отделни). Там, дружно с по-възрастната, образована, съобразителна, проведена, но подценявана цялостна, тантуреста и с обло кротко лице Дороти Вон (Октавия Спенсър) и с прелестната, стройна, съблазнителна хубавица Мери Джаксън (Джанел Мона), са под надзора на сухата, безизразна и взискателна педантка Вивиън Мичъл (Кирстен Дънст).



Цялата организация се пробва да изпрати човек в космоса преди руснаците, само че се проваля. Затова като ослепителен (непризнат) изчислител Катрин е трансферирана в напълно бялата общественост на инженерите и конструкторите, ръководена от вманиачения, предан, отвеян, само че честен и героичен Ал Харисън (Кевин Костнър). Директен началник ѝ е Пол Стафърд (Джим Парсънс, забравете " Големия гърмеж " ), горд и сбит самовлюбен службогонец. Тя прави блестяща работа, а расовите унижения даже измежду тези образовани, напредничави хора сякаш без предубеждения не престават, до момента в който в една превъзходна сцена Харисън не чупи с чук табелата " за чернокожи " пред тоалетната и не изяснява, че " всички тук пикаем еднообразно "!



Битката на Дороти е да стане супервайзър на новото изчислително звено, прозряла бъдещата мощ на компютрите (които ще създадат специалността ѝ излишна) и самообучила се в знания по IBM. Мери съумява в съда (речта ѝ пред съдията е блестяща) да се пребори да бъде първата афроамериканка, позволена на (вечерни) курсове в влиятелния локален университет!

И в случай че в персоналния си живот Катрин открива любовта при хубавия, висок, грациозен и твърдоглав полковник Джим Джонсън (вече наложителния " Оскар " -ов ), то астронавтът Джон Глен (Глен Пауъл) има вяра единствено на нея за личната си сигурност макар ревностната опозиция на идеолога на първия полет отвън орбита Пол Стафърд.

Филмът не тезисно, плакатно и показно, а увлекателно и реалистично (което го прави универсален), посредством орисите на живи, уязвими, раними и уплашени от провокациите, само че смели, решителни и амбициозно отдадени на фантазиите си дами ни демонстрира безконечната борба за самопризнание и достолепие на умния и добър, но подценен заради генезис, раса, пол или класа човек. Нещо, обезпечено в демократичните и свободни страни на книга, само че нуждаещо се от всекидневни доказателсва с разум, гений и осведоменост. Срещу предразсъдъците и клишетата.



 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, единствено той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични познания в гореизброените области и освен в тях. За наша наслада Боян има личен блог, публикации от който публикуваме при нас с неговото общително единодушие. Останалите му титанични материали можете да откриете .
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР