“Дошли са само подвижната секция и тази в следствието. Много

...
“Дошли са само подвижната секция и тази в следствието. Много
Коментари Харесай

Полина Витанова, секретар на 23 РИК: Не мога да кажа кога ще приключим, няма да е до утре на обяд

“Дошли са единствено преносимата секция и тази в следствието. Много по-бавно става всичко, на предходни избори в 20:30 ч. към този момент доста изборни протоколи бяха пристигнали. ” Това съобщи секретарят на 23 РИК Полина Витанова от зала „ Арена София “, където се предават и обработват изборните бумаги.

Витанова посочи, че „ Арена София “ би трябвало да одобри 633 секции от 23 МИР и съгласно нея до на следващия ден на обяд няма да приключат. “Засега прогнозата е, че до обяд няма да свършим ”, посочи секретарят на 23 РИК.

Тя разяснява, че двата изборни листата и проблемите с машините са забавяли секционните изборни комисии.

“Отново имаше проблеми с машините в съвсем всяка СИК. Те отпечатваха празни бюлетини, опашки от гласоподаватели, някои секции мъчно се проведоха с двата изборни листата, постепенно ставаха нещата, забравяха и печати да слагат ”, добави Полина Витанова.

Повече вижте във видеото:

 

Изборният ден приключи, а ЦИК отчита по-ниска изборна активност спрямо изборите през предходната година. 

Изборният ден през днешния ден публично завърши. Това разгласи Централната изборна комисия. Според Изборния кодекс изборният ден продължава до 20 часа, само че тук-там, където към момента чакат искащи да гласоподават, може да бъде продължен до 21 часа - както стана в някои секции в страната, и три в София.

Протичането на вота " 2 в 1 " беше несъмнено като умерено от ЦИК, макар проблеми при гласоподаване с машини. Голяма част от жалбите и сигналите - които са общо 72, бяха свързани точно с машинното гласоподаване.

145 са устройствата отвън строя и в секциите с неработещи машини се мина към гласоподаване с хартия. Машини разпечатваха непълни или празни бюлетини и се наложи, който не е съумял да подаде гласа си на устройство, да гласоподава с хартия. Оказа се и че секционните изборни комисии всеобщо не са слагали печати на машинните бюлетини и ЦИК взе решение въпреки всичко те да са годни.

Предстои в ЦИК да дойдат книжата на всички 31 Районни изборни комисии за повторна обработка на резултатите. Първите се чакат до няколко часа. На 12 юни би трябвало да бъдат оповестени резултатите за Европейски парламент, а на 13 - за националния.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР