Дзенският майстор Тик Нят Хан споделя, че интегрирането на тялото

...
Дзенският майстор Тик Нят Хан споделя, че интегрирането на тялото
Коментари Харесай

Четирите свойства на щастието ♥ Тик Нят ХАН 

Дзенският занаятчия Тик Нят Хан споделя, че консолидираното на тялото и мозъка е единственият метод да бъдем изцяло живи във всеки момент - до момента в който вървим, готвим, караме, и по време на всяка друга активност от всекидневието, без да се изгубваме в личните си мисли. За четирите качества на щастието, споделено в книгата му „ Покой на мозъка ”. 

Практиката за хармонизиране на тялото и мозъка внася повече мир, изясненост, съчувствие и храброст във всекидневния ни живот. С тези четири качества можем да бъдем задоволително щастливи, с цел да сме в положение да оказваме помощ на другите. 

Хората са склонни да мислят, че благополучие значи да имаш популярност, власт, благосъстояние и сетивни удоволствия. Но ние знаем, че копнежът по тях може да донесе доста страдалчество. Затова е належащо да придобием напълно друго схващане за щастието. Ако култивираме мир в себе си, яснотата, състраданието и смелостта ще дойдат. 

Без да имате съчувствие, не може да бъдете благополучен човек. Лишеният от съчувствие е доста уединен, тъй като не може да реализира същински контакт с друго живо създание. Достатъчно състрадателният има смелостта да се освободи и да помогне и на други да се освободят. Това е същинско благополучие, това благополучие, от което се нуждае всеки от нас. 

Мир 

Първото, което е належащо, е да създадем дишането си по-спокойно и умиротворено. Когато се включи вниманието, дишането ни става по-равномерно и хармонично. Когато следим дъха си, дишането ни естествено става по-дълбоко, по-бавно и по-приятно. Достатъчно е да дишаме осъзнато единствено половин или една минута, с цел да усетим по какъв начин качеството на дишането ни се усъвършенства. То става по-спокойно и хармонично. Това е основата за внасяне на покой в тялото, възприятията, мозъка и усещанията ни. 

Яснота 

Често се усещаме съкрушени или комплицирани. Не мислим ясно. Речта и дейностите ни в такива моменти могат да провокират страдалчество освен за нас, само че и за хората към нас. Когато в нас има повече мир, започваме да виждаме нещата по-ясно. Без мир яснотата е невъзможна. Яснотата спомага за премахване на погрешните усещания. Когато мозъкът ви е задоволително явен, вие виждате нещата такива, каквито са в реалност, а нещата, които вършиме и казвате, не пораждат премеждия за вас или другите. Виждайки нещата по-ясно, стартирате да изпитвате съчувствие, а гневът и завистта отшумяват. Започвате да проявявате схващане и към този момент нямате предпочитание да обвинявате или наказвате нито себе си, нито другите. Приемате се такива, каквито сте, приемате другите такива, каквито са, и гледате себе си и другите с очите на състраданието. 

Състрадание 

Състрадание е третото качество, което можем да култивираме чрез тази процедура. Ние сме формирани от тяло и разум. Както мозъкът, по този начин и тялото са сила. Вече знаем, че материята е сила и силата е материя. Макар да не правим физически придвижвания, до момента в който седим, тялото ни може да излъчва интензивно силата на покоя и състраданието. Тялото ни не е единствено материя; то е сила. Умът ни също е сила.  

Има болнава и здрава сила, а силата на мозъка може да бъде мощна. Енергията на омразата, страха, гнева или отчаянието може да бъде доста мощна. Когато седим или се движим осъзнато, ние не генерираме тези сили. Вместо това генерираме силата на осъзнатостта, покоя и състраданието. Когато знаем по какъв начин да влезем във връзка със страданието вътре в нас и страданието в света, в нас се ражда силата на състраданието. Това е силата, която може да лекува и трансформира. 

Смелост 

Когато сте изпълнени със съчувствие, имате потенциала да действате самоуверено. Имате задоволително храброст да се изправите лице в лице против привички като стремежи, гневливост и така нататък и да ги осветите със своето внимание. Без задоволително съчувствие към себе си и другите няма да имате нужната храброст, с цел да премахнете от себе си бремето, което ви кара да страдате. 

Щом мозъкът и тялото се успокоят, започваме да виждаме по-ясно. Вместо да бъдем изгубени, заболели, отчуждени, ние притежаваме изясненост, имаме визия. Допускаме несравнимо по-малко неточности. Умиротворението се следва от успокоение и изясненост. Когато виждаме ясно гнева и тъгата си, може да се случи нещо като знамение и да престанем да изпитваме яд или горест. Започваме да усещаме съчувствие. Мирът на тялото и мозъка носи изясненост. Това на собствен ред поражда благополучие и обич. Без обич не е допустимо да се усещаме същински щастливи.

От: „ Покой на мозъка. Постигане на цялостно наличие тук и в този момент ”, Тик Нят Хан, изд. Сиела 
Снимка: thichnhathanhfoundation.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР