Дюлята е плод с изключително приятен аромат и прекрасен вкус.

...
Дюлята е плод с изключително приятен аромат и прекрасен вкус.
Коментари Харесай

Дюлите помагат при хемороиди

Дюлята е плод с извънредно прелестен мирис и прелестен усет. В 100 г от нея се съдържат едвам 57 калории, доста полифеноли, фибри, витамини и минерали, кафеоилхинова киселина, етерични масла и други.

Тя е източник още на мед, желязо, калий и магнезий, както и витамин B комплекс. Здравословна и нискокалорична – по този начин може да я опишем.

Благодарение на потребните си съставки дюлята въздейства удобно на доста от процесите, протичащи в човешкото тяло. Дюлевият сок има потвърдени лечебни свойства при хора страдащи от хемороиди.

Той се ползва още при диария и маточно кървене. За страдащите от колит пък се предлага още веднъж дюлев сок с малко мед. Дюлев сок оказва помощ и при лекуването на панкреасна непълнота.

За задачата се приема три пъти на ден свеж сок от добре узрели дюли. За стимулиране на чернодробната функционалност пък лекарите предлагат в продължение на най-малко месец да се употребяват дюли или свеж сок подготвен от тях.

 Компот от Дюли

Поради ниската си калорийност, дюлята се употребява в доста диети, целящи понижаване на телесното тегло и такива, за понижаване на равнищата на неприятния холестерол.

В зрелите дюлеви плодове имат висока централизация на витамин С. 100 грама от плодовете обезпечават 15 мг или 25% от дневната целесъобразна доза.

От друга страна съединенията, които се съдържат в тях, спомагат построяването на лигавицата на дебелото черво. Тя го пази от появяването на възпалителни процеси, рак и уголемение на чревната стена (дивертикулит).

Витамините, които се съдържат в дюлите, спомагат за унищожаването на свободните радикали. Те понижават възпалителните процеси до най-малко, като в същото време укрепват имунната система.

Освен вътрешността, изгоди носят и корите на плода. Установено е, че в тях се съдържат антивирусни субстанции, които потискат растежа на микроорганизмите предизвикващи хепатит А, В и С.

Най-полезни са пресните дюли. Те могат да се одобряват още под формата на компоти, сладка, сокове или в сурово положение.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР