Дясноцентристкият бивш министър-председател на Финландия Александър Стуб ще стане следващият

...
Дясноцентристкият бивш министър-председател на Финландия Александър Стуб ще стане следващият
Коментари Харесай

Александър Стуб е новивт президент на Финландия

Дясноцентристкият някогашен министър-председател на Финландия Александър Стуб ще стане идващият президент, откакто завоюва втория тур на изборите против противника си Пека Хаависто в най-силно напрегнатите президентски избори в страната от едно потомство насам.


Стуб от партията " Национална коалиция " разгласи успеха си нва 11 фефруари вечерта, а Хаависто, някогашен външен министър и чле на Зелената партия, който се кандидатира като самостоятелен, го поздрави.

След преброяването на 99,4 % от гласовете Стуб има 51,6 % от гласовете против 48,4 % за Хаависто. По публични данни съвсем половината (около 46%) от гласоподавателите, които имаха право да вземат участие в предварителното гласоподаване, го направиха.

55-годишният Стуб съобщи, че тази роля ще бъде " най-голямата чест " в живота му. Той добави: " Задачата на президента на републиката е по-голяма от един човек ".

Малко преди 21:00 ч. локално време, откакто към този момент беше изостанал в предварителното гласоподаване, Хаависто стисна ръката на Стуб, като му благодари и му пожела " триумф в работата ".

55-годишният Стуб е роден в Хелзинки и е бил член на Европейския парламент, член на финландския парламент, министър-председател сред 2014 и 2015 година и министър.

Извън политиката той е работил като вицепрезидент на Европейската капиталова банка и като професор в Университета на Европейски Съюз във Флоренция и е разпален триатлонист.

Има едно две пораснали деца от брачната половинка си, британско-финландската адвокатка Сюзън Инес-Стъб.

Той ще наследи двукратния президент Саули Нийнистьо, който управлява присъединението на страната към НАТО. На първия тур на изборите преди две седмици Стъб и Хаависто завоюваха надлежно 27,2 % и 25,8 % от гласовете, водейки в конкуренция с девет претенденти, измежду които и Юси Хала-ахо от крайнодясната партия " Финландци ", който остана трети.


В трескавите последни дни на акцията персоналният живот и отношението на претендентите към нуклеарните оръжия се оказаха в центъра на вниманието. Хаависто, който се бори да стане първият зелен и първият гей президент на страната, зададе въпроса за какво неговата половост е била в центъра на вниманието през последните дни.

65-годишният мъж съобщи, че е бил сюрпризиран от метода, по който неговата половост се е трансформирала в обект на публичен интерес във втория и последния кръг, и сподели, че публицистите, изключително тези от националния ефирен канал Yle, са " провокирали " полемика по този въпрос.

Финландският президент е държавен глава, главнокомандващ на армията и дава отговор за външната политика в съдействие с държавното управление.

Международната сигурност и защитата са главен приоритет за финландските гласоподаватели на фона на обвиняванията към Москва, че подстрекава " хибридна интервенция " на общата граница на Русия и Финландия, което докара до краткотрайно затваряне на границата в нейната целокупност. Стуб разказа външната политика и сигурността като екзистенциални въпроси за Финландия.

Във Финландия " екзистенциалната опасност " от страна на Русия надвисва - а спасяването от Съединени американски щати надалеч не е несъмнено. По-рано по време на акцията той съобщи пред Guardian: " За Финландия външната политика, политиката на сигурност, е екзистенциална. "

Освен обществените диспути за сексуалността на Хаависто, централна тематика бяха и нуклеарните оръжия.

Докато Стуб поддържа разрешаването на превозването на нуклеарни оръжия през страната, Хаависто, който преди този момент е работил като кротичък договарящ в Организация на обединените нации, желае да резервира възбраната за нуклеарни оръжия във Финландия./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР