Дядо ми изкласи до четвърти клас, но така мотивира своите

...
Дядо ми изкласи до четвърти клас, но така мотивира своите
Коментари Харесай

Как дядо ми ме научи на математика

 дядо и внук

Дядо ми изкласи до четвърти клас, само че по този начин стимулира своите деца, че две от тях станаха претенденти на науката (филолози), а третото – е моята майка.

Веднъж, когато бях във втори съсловия, отидох на посетители на дядо и вечерта, когато работата на двора беше към този момент свършила, той седна до мен и ме попита:

– Математика.

– Реши тогава, внучето ми, тази задачка. Мама купи 16 мандарини. Аз изядох половината, батко изяде две, а останалите кака. Колко мандарини е изяла кака?

Замислих се, взех да пиша числа на един лист и дадох отговор.

– Юнак, виждам, че умееш да смяташ. А в този момент виж нещо. – след тези думи дядо извади от джоба си 10 лв. и ги постави на масата – Ще бъдат твои, в случай че решиш още една задачка или познаеш отговора.

– Ще я реша, естествено! В учебно заведение по математика имам единствено шестици и знам цялата таблица за умножение.

– Тогава слушай. Една патка си вървяла и срещнала стадо патки. Казала им: „ Здравейте, 100 патки “. Патките дали отговор: „ Ние не сме 100. Колкото сме, и още толкоз, и половината от нас, и половината на половината и ти като дойдеш, тогава ще станем 100 “.  Колко са били патките?

Мислех дълго, мислех ден, два, три – не можех да реша задачата.

– Не, не е това – споделяше дядо ми – Значи парите ще почакат, до момента в който не решиш задачата.

За тези времена с 10 лв. можех да събера всичките си другари и да си купим от магазина и бонбони, и сладкиши, и лимонада, въобще всичко, което душата ни пожелае. Така за мен математиката стана не нереално отегчителен предмет, а действителен метод за пиршество. Учих я, с цел да мога идващия път да разоря дядо, а той ми даваше все нови и нови задания, до момента в който не разбрах, че съвършенството няма лимит. Така и не ми се отдаде да печеля тези 10 лв..

П.С. Като причинност от това, станах преподавател по математика и работя в учебното заведение към този момент повече от 25 години.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР