Двуцифрена е разликата между ГЕРБ и БСП броени дни преди

...
Двуцифрена е разликата между ГЕРБ и БСП броени дни преди
Коментари Харесай

Барометър: ГЕРБ води над 11% пред БСП

Двуцифрена е разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия броени дни преди вота за парламент на 4 април. Това сочи горешото изследване на " Барометър България ", извършено в интервала 24-28 март 2021 година измежду 888 пълнолетни българи по метода на стандартизирането телефонно изявление. Проучването е осъществено със лични средства на " Барометър България ".

При най-голямата предстояща изборна интензивност - 55%, ГЕРБ бие Българска социалистическа партия с 14%. При най-ниската предстояща от 32% разликата в интерес на партията на Бойко Борисов е 11%, заяви шефът на " Барометър България " Николай Николов пред организация ПИК.

 https://i.pik.bg/s/news/o/1012/5d04b4c17b656ae1fc813014c7d8e9b3.jpeg

Движение за права и свободи твърдо е трета мощ, изпреварвайки ИТН на Слави Трефонов. Вътрешна македонска революционна организация пък догонва партията на шоумена-политик и изпреварва Демократична България на Христо Иванов, сочат още данните на " Барометър ". При каквато и да било изборна интензивност Мая Манолова не влиза в идващия парламент.

 https://i.pik.bg/s/news/o/1012/1fd21e0dad3da9c40e769faf047b2510.jpeg

Независимо от изборната интензивност в 45-ото Народно заседание ще бъдат показани 6 партии - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ИТН, Вътрешна македонска революционна организация и Демократична България, сочи още изследването.

" Телефонното изследване демонстрира сносно какъв брой сигурно ще отидат да гласоподават и какъв брой няма да гласоподават. Със сигурност няма да отидат да гласоподават 45% от гласоподавателите. 35% сигурно ще отидат да гласоподават - това е твърдият електорат на партиите. Около тази цифра ще се върти изборната интензивност на тези избори. Обикновено изборната интензивност е към 50-52% ", разяснява Николай Николов пред ПИК.

" Коронавирусът е вдигнал повече от два пъти колебаещите се - те са повече от 22% ", посочи той. По думите едните знаят за кого ще гласоподават, в случай че отидат, само че не са сигурни дали ще отидат.

" Другите 9% ще решат в последния миг, само че те са плаващи и мъчно ще отидат да гласоподават. Ако включим тези, които знаят за кого ще гласоподават, чакам към 40% изборна интензивност ", добави шефът на " Барометър ".

Според него Българска социалистическа партия държи съвсем без изменение едни и същи проценти при другата интензивност. Това се дължи на доста свитата външна страна на социалистите и повода не е единствено ковид, само че и политиката, която се води вътре в партията.

" В момента рекламите на Българска социалистическа партия са доста скрити. Не знам за какво - те са много неразпознаваеми. Горе-долу съумяват да си задържат процентите, само че това може да им изиграе неприятна смешка. Ако Българска социалистическа партия успее да задържи 80-те депутати, би трябвало да бъдат доста радостни ", продължи шефът на " Барометър ".

" Движение за права и свободи няма колебаещи се. При тях не знаем какъв брой гласове от Турция ще дойдат. Затова към този момент стоят на трето място. Не ми се има вяра, че Българска социалистическа партия ще паднат толкоз ниско, а Движение за права и свободи ще пернат толкоз нагоре. Със сигурност Движение за права и свободи ще минат 10-те %, може би ще стигнат до 12% ", проучва социологът.

" При повишаване на интензивността " ИТН " може да качи малко над 10%. При партията на Слави Трифонов има един подобен проблем - повече от половината му гласоподаватели са във възрастова група 18-30 години. И тези хора са най-шумни, вървят по манифестации, тъй като нямат задължения, само че когато пристигна време за избори, тях ги няма ", безапелационен е Николов. Според него е допустимо тези гласоподаватели да не отидат да гласоподават.

" Вътрешна македонска революционна организация стартират от 8% и стигат до 10% според от интензивността. Те не отстъпват от своите политики. Те натъртват на консервативните български полезности и си държат едни проценти ", сподели още шефът на " Барометър ".

" При по-високата интензивност " Демократична България " спада до 3,9%. Те имат твърди гласоподаватели, само че нямат външна страна и структури. Извън София не са познати, изключително в дребните общини. " Изправи се! Мутри вън " са 3,2% при 35% изборна интензивност, а при увеличение на интензивността падат още. Те в никакъв случай не са имали късмет да влязат в Народното събрание ", безапелационен е Николай Николов.

Според него " най-вероятната коалиция в бъдещия парламент ще е обединението ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация. ".

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО

Автор на проучването: " Барометър България "

Период на изследване: 24-28 март 2021 година

Представителност: 888 пълнолетни българи

Метод: Стандартизирано телефонно изявление

Финансиране: Собствено - на " Барометър България "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР