Двумесечни курсове в Спортния диспансер ще организира за ученици с

...
Двумесечни курсове в Спортния диспансер ще организира за ученици с
Коментари Харесай

Общинска програма топи килограмите на закръглените малчугани

Двумесечни курсове в Спортния диспансер ще провежда за възпитаници с наднормено тегло община Пловдив. Закръглените деца ще вървят на оздравителна гимнастика, а тези, които имат по-сериозни проблеми, ще се насочват за съвещания при експерти по детска ендокринология. 

Мерките се оферират от зам.-кмета по опазване на здравето Розалин Петков в програмата  за понижаване на броя на децата с наднормено тегло и затлъстяване, която ще се преглежда на следващия ден в Общинския съвет. Зам.-кметът твърди, че казусът е сериозен и администрацията не може да стои безучастна. Според данните, изнесени на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага през 2015 година, България  заемала пето място след Ирландия, Англия, Албания и Грузия с 19,8 % деца с наднормено тегло. 

Почти същата статистика акцентира и проф. доктор Стефка Петрова от отдел " Храни и хранене " към народен център по публично здраве. Изследването измежду учениците от първи до четвърти клас демонстрира, че проблем с непотребни килограми имат 18,9 на 100 от момчета и 16,5 на 100 от девойките. В Пловдив годишно се възнамеряват прегледи на 4600  ученици в началните класове от 18 учебни заведения за в точния момент да се подхващат ограничения. Програмата ще коства 59 000 лв. на градския бюджет. 

Още 69 500 лв. са планувани за предварителна защита на гръбначни изкривявания измежду учениците. Такава стратегия също работи в Пловдив от години и Розалин Петков предлага да продължи и през 2018-а. Специалисти ще прегледат 5500 деца на възраст от 7 до 14 години и в случай че открият заболяване, ще ги насочват за лечебна гимнастика в Медицинския център за рехабилитация, прочут като Спортен диспансер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР