Двулентовият път между Ахелой и Поморие ще стане четирилентов за

...
Двулентовият път между Ахелой и Поморие ще стане четирилентов за
Коментари Харесай

Пътят Ахелой-Поморие - с четири ленти идното лято

Двулентовият път сред Ахелой и Поморие ще стане четирилентов за лято 2018. Това даде обещание министърът на районното развиване Николай Нанков по време на първата копка на обекта.

Над 21 млн. лева от държавния бюджет ще бъдат вложени в разширението на 5-километровата права.

" Днес не просто е благополучен ден за тази област, за туризма по нашето Черноморие, само че и за цяла България. Днешният петък 13-ти ще бъде съдбовен за тапите и пътно-транспортните катастрофи при прекосяването сред Бургас и Слънчев бряг. От наша страна ще изпълним нужния надзор. Познавайки строителите и с поддръжката на надзора и всички подкрепили плана – министър-председателят Бойко Борисов, Ивелина Василева в качеството й на министър на околната среда и водите, народните представители от района, регионалният шеф и кметовете, съм уверен, че в границите на 187 дни и даже по-скоро ще приключим с ремонта на тази права ", съобщи Николай Нанков при старта на построяването на второ платно, съобщи пресцентърът на районното министерство.

Регионалният министър прикани строителите да бъдат акуратни и изрази очакване пътят да бъде приключен и пуснат в употреба преди началото на летния туристически сезон през идната година. Той уточни, че с построяването на спомагателните две ленти в сектора трафикът доста ще бъде омекотен.

Разширяването на трасето сред Ахелой и Поморие е част от построяването на скоростния път сред Слънчев бряг и Бургас. Регионалният министър не се ангажира със период по кое време той ще бъде подготвен.

Причината е в обжалването на тръжните процедури за избор на строители, както и на оценките за отчуждения на терените. Нанков даде за образец обжалването на публичната поръчка за избор на реализатор на обхода на Ахелой, където строителството не може да стартира заради тази причина.

Регионалният министър благодари на депутатите за признатите промени в Закона за запазване на околната среда, които ще разрешат огромните национални обекти да не боксуват в правосъдни процедури по обжалвания, е посочено в известието.

" Предвиждаме съществени промени в Закона за устройство на територията с оглед облекчение на административните режими, само че и за опростяване на процеса, защото всички нужни процедури лишават в пъти повече време в сравнение с реализирането на обектите ", сподели още Николай Нанков.

Първокласният път Бургас – Слънчев бряг е от извънредно значение за района, като трафикът по него е натоварен целогодишно. С реализацията на обекта ще се увеличи сигурността на придвижването и ще се облекчи трафика сред туристическите комплекси, показват от районното министерство.

Началото на реконструирания сектор е при 212-ти километър, където ще приключва бъдещият обходен път на гр. Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на Поморие.

Отсечката не минава през обитаеми места. В непосредственост до нея е входът на къмпинг " Ахелой ". Трасето е наоколо до две предпазени зони и пресича територията на две предпазени зони по НАТУРА 2000.

След построяването на второто платно на сектора сред Ахелой и Поморие първокласният път Слънчев бряг – Бургас ще бъде с две обособени платна, които ще имат по две ленти за придвижване.

За осъществяване на ограниченията, свързани с опазването на околната среда, е планувано построяването само че водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни уреди от двете страни на пътното платно ще бъдат построени при къмпинг " Ахелой " и наоколо до хотелските комплекси.

По контракт срокът за осъществяване на обекта е 187 дни, от които 14 дни са за планиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при положителни метеорологични условия второто платно сред Поморие и Ахелой да е приключено в средата на 2018 година

Изпълнител на строително-монтажните работи на реконструкцията на пътя е " Пътстрой Бургас " ЕООД. Стойността на контракта им е 21.5 млн. лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол ще реализира " Ен Ар Консулт " ЕООД против 224 640 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол ще е на " Виа проект " ЕООД за 16 000 лева с Данък добавена стойност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР