Двукратният световен шампион по скоростно изчисляване не обича да го

...
Двукратният световен шампион по скоростно изчисляване не обича да го
Коментари Харесай

Калоян, който смята като калкулатор, един ден ще има своя школа за таланти

Двукратният международен първенец по скоростно пресмятане не обича да го карат да учи по музика
Бърз и прецизен като калкулатор, 13-годишният Калоян Гешев може да сметне всяка задача за секунди, и то напълно мислено. А че отговорите му са постоянно правилни, знаят всички - през 2021 година момчето завоюва “България търси гений ” с уменията си по скоростна калкулация.

Калоян е повторен международен първенец в региона си. Печели шампионата за първи път през 2022 година, когато е на 11 година, а през тази година отбрани купата си в Германия.

Постижението му тази година е с още по-голяма тежест, защото е бил най-малкият участник във възрастовата си група за деца от 12 до 15 години. “Това нямаше изключително значение, защото отново завоювах. Тази година бях покрай оптималния резултат ”, похвали се Калоян пред “24 часа ”.

Форматът на надпреварата би бил непостижим даже за потвърдени математици, в случай че нямат калкулатор. Или няколко свободни часа. Участниците получават сред 25 и 30 листа със задания. Миналата година да вземем за пример са били 26, а тази - 29. 23 от тях са със задания за събиране, изваждане, умножение, разделяне, корени, дати, числови изрази и изчисление на валути. Останалите са “изненади ”, които може да са тест или изчисление на огромни корени. Времето за всичко е общо два часа, за които Калоян съумява да се оправи с всичко безпогрешно и да грабне златния орден.

“Нищо от дилемите не ме затрудни, единствено огромната конкуренция, защото има доста хора от Индия, Южна Африка, Унгария, Сърбия, Германия. Има и от България, въпреки и от по-малката възрастова група. Аз съумях да ги надвия и да стана първенец ”, хвали се той. Признава, че най-големите му съперници са от Индия и Южна Африка

Освен главния формат на международното запалянковците могат да се запишат и на спомагателна дисциплинираност хекток, в която могат да вземат участие и родители. Целта е да се комбинират случайни шест числа от 1 до 9, които посредством математически дейности - събиране, изваждане, умножение, разделяне и коренуване, да дадат като резултат цифрата 100. Миналата година получават 60 такива образеца за 10 минути, а тази - 85 за 25 мин. Миналата година Калоян печели, а тази година остава втори. Печели обаче друго българче - Даниел Димитров, а разликата сред двамата е единствено една задача.

Много от надпреварите, в които Калоян взе участие, се домакинстват от Германия. Там се организира и тазгодишното международно. “Там имахме много време да се разходим. Първия ден бяхме на образование и много изморени, само че видяхме с други деца фабриката на доктор Йоткер, която е известна със своите пудинги и пици. На идващия ден беше хектокът, а след това видяхме една висока цитадела в Билефелд. На третия ден беше шампионата, видяхме и зоологическата градина, която беше много яка, а времето беше доста по-приятно от предишните години ”, спомня си Калоян за олимпиадата.

И той, и майка му Румяна признават, че България рядко е хазаин на сходни огромни формати. Затова пък Калоян има опция да пътува постоянно. Предстои му още едно съревнование в Германия, а след това - Лондон и Дубай. В арабската страна ще се яви на влиятелно състезание, което се организира един път на четири години, а дилемите се вземат решение на специфичен програмен продукт.

13-годишното момче мечтае да обиколи света. От Северна и Южна Америка до Азия, споделя той. Най-много желае да види Ниагарския водопад и Торонто в Канада, както и да изкачи родния връх Мусала. Любимото му място в България пък е Созопол, тъй като обича да върви на море.

Големите триумфи обаче изискват и сериозна подготовка. Отделя по час или два дневно, а от време на време и повече.

Талантът му се вижда овреме, защото с математика стартира да се занимава на 3-4 години. “Започнах да пиша огромни числа на открито на плочките и да считам дребни неща. От първи клас умножавам двуцифрени цифри, а при започване на втори отидох на курс при господин Георги Георгиев. Благодарение на него получих основата, с цел да стигна дотук, където съм сега. Изключително доста му благодаря за това и му се удивлявам ”, споделя момчето.

Преди курса обаче самичък се учи да работи с двуцифрени цифри. От 4 години още веднъж се готви самичък, само че с учителя му не са се разделили. Двамата към момента пътуват дружно за надпревари, Георгиев го наставлява за конкуренцията, както и на какво би трябвало да акцентира при подготовката си.

“Не бих им се скарал или разсърдил, просто ще им кажа да намерят заниманието, което им е обичано и имат капацитет да се развиват, своята мощ ”, споделя Калоян за тези, които не обичат математика. Той самият избира аритметиката пред геометрията, а

най-добре се оправя с разделяне, суми на квадрати и изчисление на корени от огромни цифри,

както и с това да пресметна в кой ден от седмицата се пада някоя дата.

Медалите вкъщи Калоян не е броил, само че е сигурен, че златните доминират. Горд е с всичките си достижения, само че изяснява, че с най-голяма тежест са интернационалните оценки.

Днес Калоян е седмокласник в столичното 125-о СУ “Боян Пенев ”. Вече се готви за матурите, които му предстоят в края на годината, като към този момент е решил дилемите по математика от всички предишни години. Амбицията му е да влезе в Националната математическа гимназия.

Очаквано математиката е обичаният му предмет в учебно заведение. Обича и географията и химията, само че не и музика, изобразяване и технологии и предприемачество. Причината - карат го да учи и по тях, въпреки че не му се костват значими колкото другите дисциплини. “Мога ненапълно да пея, само че не бих посочил рисунките си, тъй като са покъртителни ”, признава си той. Прави обаче картички за рождените дни на майка си и за 8 март, тъй като знае, че по този начин ще я зарадва. В географията пък са му забавни столиците и знамената на другите страни, както и климата.

Заради подготовката за надпревари и матури свободното му време е ъгъл. Когато е свободен обаче, обича да се разхожда, да кара колело пред блока и Бизнес парка, който е покрай дома му. Понякога върви и на фитнес, а вкъщи си има даже дъмбели, с които прави извършения. През лятото пък обича да се качва и на прилежащ покрив, за който майка му прецизира, че се употребява за образуване на събития.

Когато порасне, Калоян желае да стане програмист или преподавател - по математика или скоростна калкулация. Мечтае след няколко години да си основе школа по математика. Наясно е и по какъв начин да се държи с учениците си, тъй като знае какъв би трябвало да бъде един преподавател, с цел да го харесват: “Трябва да се държи добре с децата, да дава втори късмет, в случай че ученикът е изкарал ниска оценка. Също по този начин да преподава забавно ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР