Двудневна лекция, от която политиците могат да научат много, стига

...
Двудневна лекция, от която политиците могат да научат много, стига
Коментари Харесай

Времето на политиците на омразата изтича

Двудневна лекция, от която политиците могат да научат доста, стига да се вслушат в посланията й - това е един от изводите от завършилата в София Международна конференция „ STOP HATE SPEECH “, проведена от българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация. 


-->
Повечето от българските участници във форума се сплотиха към тезата, че политиците постоянно са изразители на езика на омразата, който всекидневно ескалира по време на рецесии и в навечерието на войни. Така бе в Русия преди нахлуването на войските на Путин в Украйна. Така е на моменти и в България, откогато страната ни цикли в развиването си без непрекъснато настоящ парламент, без постоянен постоянен кабинет и работещи институции в непрекъснати предизборни акции.

Днес речта на омразата нападна толерантното ни по традиция общество от разнообразни страни - от трибуната на Народното събрание, от тв приемника, в тролея, парка и обществените медии. Тя е на път да се трансформира във ежедневен сателит на хората и неизбежно оказва въздействие на тяхното държание и дейности. Омразата даже прокопа бездна сред самите политици до степен да не могат да приказват с съперниците си - даже в името на хората, които за тях са на първо място електорат.



Не е инцидентно, че конференцията роди нов термин „ политици на омразата “. Негов кръстник бе психологът Деян Колев, ръководител на Центъра за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “. Той и други участници изброиха ярки образци на политическа тирада на омразата, които по една или друга причина не са стигнали до санкции в съда. През 2014 година водач на партия назова от трибуната на Народното събрание ромите „ нагли озверени човекоподобни “, напомни Колев. Политическа партия пък обвинила в собствен документ Организацията на евреите в България „ Шалом “, че води антибългарска политика, заяви изпълнителният шеф на организацията Юлия Дандолова. На ЛГБТИ общността в страната също не е елементарно. Не би трябвало повече да се позволява насаждащият боязън и ненавист Луков марш, неразрешен със съдействието на прокуратурата през последните 2 години, добави тя. 

Факт е обаче, че в България актове на антисемитизъм, ксенофобия и расизъм, както и закононарушения от ненавист има, само че в доста по-малка степен от други европейски страни. Нетолерантността се демонстрира в връзките сред част от хората, подтиквани от експанзията на политически водачи, прилагана постоянно за трупане на дивиденти пред  избирателите.

Според участници във форума „ STOP HATE SPEECH “ основополагаща за разпространяването на езика на омразата в България, както и за положението на страната, е рецесията на водачеството и неналичието на толерантни водещи политици. Нужно е съответно обучение, мощни неправителствени организации, справедливи медии, дейни жители. Ако разчитаме единствено на прокуратурата и съда да стопират речта на омразата, значи имаме проблем, бе една от позициите, изразени от участници във форума.

Надявам се посланията от сполучливата конференция да бъдат чути от политиците, сподели основният прокурор Иван Гешев. Огромният проблем с омразата е, че българи ненавиждат българи и по този начин не вървим напред, а водиме война едни с други, разяснява той. 

Що се отнася до политиците на омразата, през днешния ден не е нужно те да се показват поименно. Известни са. По-важното е те самите да осъзнаят, че предаваната от думите им ненавист се наслагва и мултиплицира у хората и рано или късно ще се обърне против тях. Времето тече и то по-бързо, в сравнение с те чакат. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР