Двойната Коледа“ е най-новият коледен роман с празнична корица по

...
Двойната Коледа“ е най-новият коледен роман с празнична корица по
Коментари Харесай

Двойната Коледа - как две писателки създадоха перфектния коледен роман

„ Двойната Коледа “ е най-новият коледен разказ с празнична корица по родните книжарници, който е и съвършената сантиментална комедия. Авторката Маги Нокс си слага за цел да усмихне своите читатели и да ги държи будни с бързо разгръщаща се история с остроумни разговори, в комбиниране с достойните за един героичен романс любовни срещи.

„ Двойната Коледа “ е забъркана с ударна доза нехайно и жизнерадостно забавление и дава рецепта за обич, която е просто неустоима.

Читателите евентуално ще се изненадат, когато схванат, че Маги Нокс е псевдоним, под които се подвизават не една, а две писателки: Карма Браун и Мариса Стейпли. В късната есен на 2019 година, до момента в който работят по идните си книги, те споделят огорчението си от потъналия в изолираност живот на писателя. Копнеят за план, който да ги разнообрази. Затова вземат решение да си сътрудничат и да работят дружно. „ Какво можем да напишем? “, питат се. И защото е съвсем Коледа и малките екрани към този момент изобилстват от коледните филми, те се стопират на празничен романс, нещо благо, което да носи вяра. Дотогава нито една от тях не е писала сантиментална книга, а и не са работели в съавторство с никого, само че не престават самоуверено напред. Така концепцията им, която стартира като размисли сред другари, се трансформира в „ Двойната Коледа “.

Двете са създатели на голям брой заглавия в разнообразни жанрове. Партньорството им обаче се стикова повече от добре, тъй като съумяват да се управляват една друга от клатушкане в неправилна посока. Изкушението да навлязат в по-мрачни територии, като съкрушаващата загуба на близки да вземем за пример, било огромно по време на писането. Но тогава взаимно си напомняли, че книгата би трябвало да е празничен романс, изпълнен с благополучие и наслада, веселба и сладкиши, а тъмната страна, която придават на другите си измислени герои, да остане настрана. И съумяват – „ Двойната Коледа “ е всичко, от което имаме потребност по Коледа, с цел да заздравим вярата си в положителното и любовта.

С коя от героините си се отъждествявате повече – с Кас или с Чарли и основани ли са персонажите ви на действителни хора?

Карма: Избягвам да сътворявам персонажи, чиято персона се базира на мои познати. Предпочитам да построявам напълно измислени герои. Въпреки това обаче и Кас, и Чарли имат качества, които откривам у себе си – дали в решенията, които вземат, или в компликациите, пред които се изправят. Беше ми доста прелестно в компанията и на двете им, до момента в който пишех историята!

Мариса: Съгласна! В разнообразни елементи от сюжета ми се приискваше да съм другарка и с Кас, и с Чарли и се отъждествявах и с двете им. Израснах в малко градче и разбирам доста добре какво е да си на пангара. Професионалните ми цели са значима част от живота ми и се замислих доста над този факт, до момента в който пишех за Чарли и нейните упоритости. Поучих се доста и от двете близначки и ми се прииска в действителност да бяха действителни персони, с цел да мога да продължа да поддържам връзка с тях.

В „ Двойната Коледа “ има толкоз доста превъзходни предписания. Какво ви въодушеви за тези лакомства, от които ти идва да си оближеш пръстите? Имате ли си обичано измежду тях?

Мариса: Преди няколко години един другар ми даде мая и аз малко се поувлякох, което несъмнено си личи в историята. Карма постоянно се забавляваше и озадачаваше от всичко, което правех, с цел да запазя живинката в кваса си и по тази причина взехме решение, че явно би трябвало да включим някаква драма с мая в книгата. Колкото до рецептите за сладкиши – за тях почерпихме ентусиазъм от предаванията за сладкарство и личните си желания. И двете да вземем за пример обожаваме лимонен сладкиш и даже не можем да си представим по какъв начин бихме могли да четем книгата и да не изпитваме неистова потребност от едно парче на мига (даже като го споделям и към този момент жадувам за него).

Карма: Аз самата съм сладкар, боготворя риалити предаванията за пекарство и вдъхновението за някои от рецептите идва от персоналния ми живот. Например, празничната пита „ Старлайт “, цялостна със захаросани плодове, е рецептата за коледен сладкиш, която се предава от генерации в фамилията ми. Все още го подготвяме всяка Коледа и е една от обичаните ни обичаи за празника.

Коя сцена от книгата написахте с най-голямо наслаждение и за какво?

Карма: За мен са две. Първата е началната глава, тъй като е доста готино да създаваш нов свят и хората, които живеят в него – боготворя предизвикването да задавам ситуацията и да разпростирам характерите на героите и стремежите, които ги движат. Втората е онази, в която Джейк оказва помощ на Чарли като избавя котката на Кас – Гато, качила се на дървото в задния двор. Много е сантиментална и е наситена със заряд, а и една сцена, в която участват както Гато, по този начин и Бони – бликащото от сила куче на Джейк, е просто номер едно за мен.

Мариса: И аз обичам сцената със спасяването на котката. Най-много обичам брачна половинка си, когато го видя да гушка котката ни. Обожавам и всяка сцена, в която се появява Фей, тъй като ми припомня за личната ми баба, която обичам с цялото си сърце и която ми липсва доста, а и тъй като житейският ѝ опит придава доста красива дълбочина на характера ѝ. Беше ми доста готино и като писах сцената със сърфирането на Кас и Мигел. Щом затворя очи, в съзнанието ми изниква доста ясно по какъв начин двамата се хващат за ръце. Това се споделя съвършена романтика, а таман към такава се стремяхме.

 Двойната Коледа Издателство „ Кръг “

Как изградихте динамичността и салдото в сестринските взаимоотношения сред Кас и Чарли? Почерпихте ли хрумвания от връзката си със личните си братя и сестри?

Карма: Имам сестра, която е единствено с петнайсет месеца по-малка от мен и двете бяхме извънредно близки като дребни. Поради дребната разлика във възрастта ни постоянно преминавахме през сходни преживявания едновременно. И макар многото прилики посред ни, професионалните ни пътища ни разделиха осезаемо – тя се потопи в областта на медицината, до момента в който аз избрах изкуствата. В това отношение допускам може да се каже, че сме като Кас и Чарли – всяка върви по своя път, само че продължаваме да бъдем взаимна опора една за друга.

Мариса: Имам трима братя и нито една сестра и с Карма постоянно сме обсъждали разликите в динамичността на взаимоотношенията ни. С братята ми нещата постоянно са били ясни и точни. Оценявам тази неусложненост, само че от време на време се случва да жадувам за онази задълбочена непосредственост, която можеш да изградиш единствено със сестра си. Затова и постоянно се обръщах към връзките си с околните си приятелки, с цел да почерпя ентусиазъм за книгата. Освен това доста се замислих и над концепцията, че сестрите нямат опцията да се избират взаимно, само че пък могат сами да изберат какви взаимоотношения да изградят между тях.

Какъв сладкиш най-често приготвяте (или си купувате) по време на коледните празници?

Мариса: Винаги пека джинджифилови сладки и върша къща от джинджифилово тесто, въпреки и да не може да се мери по трудност на направата с къщичката на витрината на „ Хлябът на Удбърн “.

Карма: Рецептата на фамилията ми за коледен кекс постоянно участва в менюто за празниците.

Представете си, че сте персонажи в „ Двойната Коледа “. Кой би бил обект на сантименталното ви увлечение – Мигел или Джейк и за какво?

Карма: Невъзможен избор. Обожавам и Мигел, и Джейк заради разнообразни аргументи и съм влюбена до уши и в двамата.

Мариса: Подкрепям! И аз се влюбих и в двамата!

Отначало ли знаехте по какъв начин ще приключи историята за Кас и Чарли?

Мариса: Ами, поначало бяхме решили, че краят и за двете близначки ще е благополучен. Дълго време обаче нямахме визия по какъв начин тъкмо да го илюстрираме. Бяхме поставили един алегоричен завършек на последната глава, който гласеше нещо от рода на „ И всички заживели щастливо до края на дните си! Целувки и припадъци от обич! “ Струва ни се, че същинският свършек, който подготвихме след това е доста по-добър от клишето и това е.

Карма Браун е награждаван публицист и създател на пет бестселъра, измежду които оглавилото ранглисти заглавие „ Рецепта за съвършената брачна половинка “ (издаден на български през 2020 г.), както и нехудожествения бестселър „ 4% за коригиране: по какъв начин един час може да промени живота ни “. Публикува постоянно в периодически издания. Живее в покрайнините на Торонто със фамилията си и своя лабрадудел Фред.

Мариса Стейпли е някогашен редактор в списание и създател на интернационалните бестселъри „ Партньорство за цялостен живот “, „ Какво да вършим, когато на открито вали “, „ Лъки “ и други. Пише за „ Глоуб енд мейл “, „ Торонто Стар “, „ Ел “, „ Тъдейс Перънт “ и „ Рийдърс Дайджест “. Живее в Торонто със фамилията си и с прекомерно зрелия за възрастта си черен котарак Оскар.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР