Двете победителки в конкурса показват продуктите по уникални рецепти Уникални

...
Двете победителки в конкурса показват продуктите по уникални рецепти Уникални
Коментари Харесай

Сладко от люти чушки и 300-годишна пушена кълбъсъ пробиват на пазара


Двете победителки в състезанието демонстрират продуктите по неповторими предписания

Уникални домашно сладко от люти чушки и 300-годишна пушена кълбъсъ напущат фамилните предписания и рамките на Бургас и плевенското село Асеново, с цел да нападат българския пазар пред идната пролет. Рецептите за двата продукта победиха в почналата пред септември акция на веригата " Лидл " - " Съхрани родния усет “, и донесоха на пазителките си премия от по 10 хиляди лева

Двата продукта бяха определени да станат част от линията от български артикули " Родна стряха " на веригата в тежка конкуренция с общо към 1500 оферти от цялата страна. Рецептите бяха оценени от шефовете Иван Манчев и Таньо Шишков, които дружно с " Лидл " са отличили не, както бе оповестено, един артикул, а два поради неповторимия им усет, обясниха двамата кулинарни майстори.

Пазител на тривековното рецепта на асеновската пушена кълбъсъ е Мария Иванова. Рецептата е част тт кухнята на банатските българи и е пренесена у нас от Австроунгарската империя. " Нашите баби и дядовци са правели кълбъсъ всяка зима. Присъствала е на трапезата като наложителен деликатес за коледните и великденски празници. От тогава до през днешния ден я пазим и я предаваме от потомство на потомство “, споделя Мария. Тя изяснява достоверният усет на кълбъсъта с естественото й опушване на три стадия.

Сладкото от люти чушки пък изненадва с мириса си на нещо солено, който след това се разпростира в сладко-лютив. " Тайната е в марината, в която се поставят лютите чушки “, изяснява Диляна Георгиева от Бургас. Тя знае рецептата от баба си, която пък я е запазила от предходни генерации. " Мисля, че е пристигнал моментът повече хора да схванат за нея “, споделя Диляна,. Тя предлага сладкото от люти чушки да се употребява с късчета сирене, прясно изпечена наденичка или просто с препечени филийки.

Кампанията " Съхрани родния усет “ е блестящо доказателство, че българинът пази благосъстоянието и достоверността на своята кухня и не просто предава родния усет от потомство на потомство в фамилията, само че съхранява българската традиция като цяло, уточни при оповестяването на спечелилите Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ".

" За нас ще бъде изключителна чест и отговорност да приемем тези два продукта в фамилията на „ Родна стряха “ и да ги създадем налични за всички наши клиенти “, добави тя.

" За нас това беше вълнуващо странствуване не просто из традициите и историята на българската кухня, само че и из българската народопсихология като цяло. Защото всяка кухня отразява характера на своя народ “, обобщава усещанията си от състезанието началник Иван Манчев.

" Оказва се, че българската кухня е област, в която доста ревниво пазим своите обичаи и ги предаваме на идващите генерации. Има последователност, което е извънредно скъпо “, добавя началник Таньо Шишков.

Двамата описват, че при обиколката си за оценка на продуктите са били посрещнати на всички места извънредно топло и са се срещнали с доста колоритни хора – разнообразни по специалност, възраст и кулинарни желания, само че обединени от идеята да пазят родния усет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР