Двеста милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на

...
Двеста милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на
Коментари Харесай

Още 200 млн. разходи за здравен персонал догодина

Двеста милиона лв. повече за болнична помощ през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат заложени в бюджета за 2020 година. Това договориха на среща в министерския съвет КНСБ и министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Ананиев заяви на конференция, че три четвърти от парите ще отидат за повишение на заплатите. " След като няма да имаме нарастване на размера активност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за увеличение на разноските за личен състав. Не желая да конкретизирам сега някакви проценти, само че най-малко три четвърти от тази сума ще отидат за разноски за личен състав, а сметките, които сме създали за реализиране на целевите равнища, демонстрират, че тази част, която ще се задели за разноски за личен състав, ще е задоволителна ", сподели здравният министър.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази удовлетворение от постигнатото за бюджета на НЗОК, само че предизвести, че заложеното нарастване на заплатите на медицинските сестри в учебното и в детското опазване на здравето няма да е задоволително, с цел да може заплатите да доближат равнищата, записани в отрасловия групов трудов контракт.

" Там диалозите и борбата и с финансовия министър, и с премиера може би не престават, с цел да можем да подсигуряваме това нарастване, което ни е нужно, защото, да не забравяме, че в тази част на опазването на здравето не се получават нито ДМС-та, нито спомагателни заплащания. Хората разчитат главно и единствено на тези заплати, които ни демонстрираха на открито като фишове, а те са тук-там стигнали 900 лв., доста малко, за жалост, места. На доста от множеството места са 700, 750, 650 лв. дори има ", изясни Пламен Димитров.

По-рано през днешния ден медици излязоха на митинг на площад „ Независимост “ с искане за почтено възнаграждение и нарастване на заплатите, а синдикатите влязоха в Министерския съвет, с цел да срещнат ръководещите с настояванията на експертите по здравни грижи. Те упорстват за заплата за медицинските сестри, която стартира от 900 лева, а за лекарите – 1100 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР