Две седмици са достатъчно време, за да може експертите от

...
Две седмици са достатъчно време, за да може експертите от
Коментари Харесай

Експерт на БСП с предложение на Плана за възстановяване

Две седмици са задоволително време, с цел да може специалистите от екипа на вицепремиера Атанас Пеканов да обобщят и да включат всички постъпили положителни оферти в Плана за възобновяване и резистентност и по-късно крайният вид да го внесат в Европейската комисия. Това съобщи Станислав Младенов, специалист в Съвета по стопанска система към Градската организация на Българска социалистическа партия - София. Той участва през вчерашния ден на чуването на вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и на министъра на стопанската система в служебното държавно управление Кирил Петков в Парламентарната комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове.

" 15 септември е подобаваща дата за внасянето на Плана. Изключително значимо е това да се случи до две седмици. Екипът на министър Пеканов е приключил доста и добра работа. Оптимизирал е Плана по отношение на това, което беше препоръчано от Томислав Дончев. Има значително надграждане, по-амбициозен е. Разбира се, има още какво да се желае, не е идеален. Но до момента в който се опитваме да го създадем идеален, губим скъпо време и вредите, които страната и българският бизнес ще понесат, ще бъдат големи и невъзможни за компенсиране. Затова съм изцяло склонен с думите на вицепремиера Пеканов, че положителният План е входираният План ", разяснява Младенов.

След чуването в Парламентарната комисия през вчерашния ден Станислав Младенов беседва и с министър Кирил Петков по отношение на неговото изрично гледище в Плана да залегнат доста повече финансови принадлежности и основно заеми за сметка на безвъзмездната финансова помощ за дребния и междинен бизнес в България.

" Неотстъпчивостта на министър Петков по тази тематика прави доста мощно усещане. Той настойчиво и уверено пази модела в интерес на финансовите принадлежности и основава усещане, че откровено има вяра в този метод и го счита за само верен. Аз обаче изрично не мисля по този начин. По време на чуването в Парламентарната комисия през вчерашния ден съвсем нямаше изявление, което да поддържа модела на министър Петков в интерес на финансовите принадлежности за помощ на бизнеса за сметка на безвъзмездната помощ. Точно противоположното - имаше апели за преразглеждане на съотношението, което да бъде в интерес на безвъзмездната финансова помощ. Въпреки това той не сподели с нищо, че би се съобразил с тези отзиви. Не мисля, че ще има чуваемост в тази посока. Кирил Петков и екипът му настойчиво и уверено не престават да обслужват едрия капитал. Тази политика е дясна. С нея ние от Българска социалистическа партия няма по какъв начин да се съгласим ", разяснява Младенов.

Станислав Младенов адмирира надграждането на Плана за възобновяване и резистентност в бранш " Декарбонизация ". " Идеята за смяна в концепцията и за прекачване на огромните вложения за инфраструктура на ВЕИ в посока по-малки вложения за лични потребности е доста добра, разяснява той. - Важното е обаче да бъде открит салдото. По тематиката за декарбонизацията имаме безусловно съвпадане на отзиви и позиции с екипа, който създава Плана. Радвам се, че там има чуваемост за нашите оферти ", съобщи Младенов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР