Две организации заведоха жалби в Софийския районен съд и Европейския

...
Две организации заведоха жалби в Софийския районен съд и Европейския
Коментари Харесай

Ваксинационният провал на властите отива на съд

Две организации заведоха тъжби в Софийския областен съд и Европейския комитет за обществени права за неуспеха на страната да обезпечи ваксини за най-уязвимите от COVID-19 българи. Според жалбоподателите от Българския хелзинкски комитет и " Отворено общество ", хиляди български жители с предлежащи болести или на възраст над 60 години са можели да избегнат тежко боледуване и гибел, в случай че са били имунизирани в точния момент.

Въпреки че по исковете ще би трябвало да дава отговор актуалното държавно управление, те са ориентирани към дейности и бездействия на предходните длъжностен и постоянен кабинети, и регистрират позитивната смяна във имунизационната политика при започване на 2022 година, показват от Хелзинкския комитет.

Делото в Софийския областен съд е заведено в края на предходната година, по него още няма придвижване. Жалбата в Европейския комитет по обществени права (ЕКСП) е подадена през днешния ден от " Отворено общество ". Според нея, наранени са възрастните хора над 60 години и хората с предлежащи положения като сърдечносъдови болести, диабет, хронични респираторни или нефрологични болести, или рак. Те имат доста нараснал риск от тежко боледуване и гибел, когато се заразят със SARS-CoV-2.

Жалбата засяга главно метода, по който българските здравни управляващи дефинираха и осъществиха петте етапи на имунизационния развой и другите предпочитани групи в тях. Както е известно, държавното управление на ГЕРБ избра друг от другите европейски страни метод във имунизирането. Хронично болните и възрастните хора бяха сложени едвам в четвърта фаза, а в най-критичния миг, когато липсваха задоволително ваксини, предпочитано се имунизираха футболни тимове и чиновници на разнообразни компании.

В хаоса с първите месеци на имунизацията, управляващите позволиха антиваксърските настроения да вземат връх, без да създадат нищо против рисковите послания на известни лекари. Служебният кабинет в профил организационните проблеми и сложи приоритет върху имунизирането на възрастните, само че пък наблюдаваше безучастно затихването на интереса към имунизациите, който слезе съвсем на нула през лятото, когато в Европа стремително се имунизираха.

„ Неясната дефиниция, употребена от Националния проект за имунизация за дефиниране на Фаза 3 (служители, участващи в поддържане на действието на съществени за публичния живот дейности) разреши всевъзможни хора да бъдат имунизирани преди уязвимите хора, изброени във Фаза 4 “, разяснява юрист Адела Качаунова, директорка на програмата за правна отбрана на Българския хелзинкски комитет.

Жалбата също по този начин акцентира, че даже след въвеждането на „ зелените коридори “ и фактическото пускане на фаза 4, управляващите не са създали изпитание да основат достъп на уязвимите жители до имунизиране. В резултат, сред януари и май 2021 година 8813 души на 60 и повече години са умряли от COVID-19 в България, което съставлява над 80% от всички смъртни случаи, свързани с COVID-19 през този интервал. Липсва обществена статистика какъв дял от останалите смъртни случаи са били на хора с високорискови предлежащи болести. С това България е нарушила правото на живот на тези уязвими хора.

Част от груповата тъжба пред ЕКСП е и за неналичието на съответна връзка по повод нуждата от имунизация по време на последното държавно управление на Бойко Борисов, само че и по време на служебното държавно управление. България не се е справила със задължението си вярно и съответно да осведоми и образова хората, изключително най-уязвимите, по отношение на значимостта на приемането на имунизацията против COVID-19 като средство за отбрана, написа още в жалбата. В документа се упорства ЕКСП да дефинира незабавни ограничения на българското държавно управление, с цел да се избегнат нови случаи на предотвратима загуба на човешки живот.

 

КАКВА ОРГАНИЗАЦИЯ Е ЕКСП

Европейският комитет по обществени права е орган на Съвета на Европа и следи за вярното приложение на ревизираната Европейска обществена харта. Това е интернационален контракт, утвърден от България през 2000 г., който подсигурява главните обществени и стопански права на жителите. Процедурата за групови тъжби, каквато е подадената против България, разрешава на Европейските обществени сътрудници, някои интернационалните неправителствени организации, профсъюзи и други да се обръщат непосредствено към ЕКСП при установени нарушавания на някои от правата, предпазени от Хартата. Ако ЕКСП почете жалбата, той предписва на страната да промени съответния закон или процедура довели до нарушаването.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР