Две метални сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от

...
Две метални сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от
Коментари Харесай

Кошмар! Медиците се хванаха за главите – извадиха 2 сачми от носа на дете, престояли там 2 години

Две железни сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от носа на 9-годишно дете в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Родителите подозират, че те са престояли там към 2 години, предава Народоосвободителна въстаническа армия.

За фамилията на Мая Лилова от София кошмарът стартира преди няколко дни, когато момченцето им се оплаква от болежка в зъба. По гледище на зъболекаря е направена панорамна фотография, на която се виждат 2 дребни кръгли топчета над горната джука. Майката незабавно изпраща фотографията на собствен другар УНГ експерт, който споделя, че евентуално става въпрос за непознати тела и насочва родителите към болница ИСУЛ. Там лекарите удостоверяват опасенията на своя сътрудник.

Детето незабавно е признато в Детското УНГ поделение, за цялостна анестезия и интервенция, с която да бъдат отстранени сачмите. Преди да прибягнат до интервенцията, опитният шеф на отделението, доцент Цоло Цолов, предлага на родителите да опитат по-щадящ способ: изваждане на металните топчета със специфичен магнит. За благополучие опитът се оказва сполучлив и сачмите излизат една след друга – първо от едната ноздра, по-късно от другата. Спестена е интервенцията и продължителното възобновяване на момченцето.
„ Още като пътувахме към ИСУЛ се сетих, че преди към 2 години мъжът ми беше купил на огромния ни наследник игра с дребни железни топчета, от които могат да се създадат разнообразни фигурки. Изхвърлих я преди известно време, тъй като един ден видях и дребния наследник, който по това време беше бебе, да си играе с тях и взех решение, че това е рисково. Когато е напъхал сачмите в носа си, огромният би трябвало да е бил на 7-8 година, надалеч не малко дете, само че очевидно в никакъв случай няма гаранция “, спомня си Мая Лилова. Младата жена не крие благодарността си към лекарите в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, които за повторно тази година са в ролята на спасители на децата й (през зимата мъничкият наследник е бил признат в Клиниката по детска онкохематология с тромбоцитопения).

За доцент Цоло Цолов рисковата преживелица в фамилията на Мая не е нещо ново. „ Погледнахме в носа на детенцето и защото сме имали и други сходни случаи, реших, че можем да пробваме с магнит. Това щеше да спести цялостната анестезия, която въпреки всичко е натоварване за организма на момченцето, както и контузията от интервенцията. Радвам се, че успяхме “, спомня си той.
В УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намира единственият профилиран център в страната, в който се вадят непознати тела от дихателните пътища при деца. „ Вадили сме всичко, включително пластмасови играчки. Малките деца каквото е към тях, си го поставят в носа, устата или ухото, по този начин опознават света. Случвало се е от хранопровода на 6-8-месечно бебе да извадим фъстъчена ядка – родителите бяха решили, че е доста потребно да му дават фъстъци. Представете си, на тази възраст, с четири зъба в устата “, споделя опитният УНГ експерт. Освен от устата, лекарите от ИСУЛ са привикнали да вадят разнообразни предмети и от носа, ушите. Именно ушите основават максимален проблем, защото там бързо се стига до инфектиране и би трябвало да се прави комплицирана интервенция. Болшинството от тези произшествия се дължат на родителска немарливост. Майките и бащите, даже дядовците и бабите, които имат по-голям опит, би трябвало да знаят, че не трябва да оставят децата даже за секунда без контрол, моли доцентът. „ Проблемът е, че родителите не постоянно схващат каква пакост са свършили. Затова и смъртността, в резултат на сходни произшествия, не е по никакъв начин дребна. Изчислено е, че от 0-3 година, смъртността, в резултат на попадане на непознато тяло в дихателните пътища е 28% (по данни на формалната статистика), което е голямо число! “, предизвестява доцент Цолов.

Около 60 деца годишно с непознати предмети в дихателните пътища, носа или ухото минават през детската УНГ клиника на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Тук се одобряват дребни пациенти от всички краища на страната, даже и най-отдалечените, като Русе, Силистра. В доста от случаите пътуването на децата до София крие риск за живота им, тогава, когато става дума за попадане на непознат предмет в дихателните пътища. „ Преди години правилото в тези обстановки беше пациентът да бъде закаран до най-близката болница, която да изпрати кола за спешна помощ, с която да докара експерта от София. За по-отдалечените места сме пътували и с хеликоптер. В момента множеството лечебни заведения не разполагат с коли за спешна помощ, не може да се употребява и Бърза помощ защото работи единствено на територията на съответната община и родителите, с цел да не губят време, постоянно са принудени сами да провеждат превоз в сериозни обстановки “, изяснява УНГ експертът, който към този момент 48 години е предан на децата. Той споделя, че когато дребните пациенти дойдат в точния момент в клиниката, в големия % от случаите всичко приключва сполучливо, само че не постоянно е по този начин. Опитният доктор няма да не помни казусът на дете, което умира по пътя от Благоевград към София.

Друга болежка на Детското УНГ поделение към ИСУЛ е, че неповторимата за България конструкция има потребност от специфичен детски уред за упойка, който е доста значим в такива случаи. „ Подали сме документи и към самодейността „ Българската Коледа “, само че апаратът ни би трябвало в този момент, а не в края на годината “, изяснява доцент Цоло Цолов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР