Две метални сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от

...
Две метални сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от
Коментари Харесай

Лекари в ИСУЛ извадиха метални сачми от носа на момченце

Две железни сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от носа на 9-годишно дете от лекарите в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Родителите подозират, че сачмите са престояли там към 2 години , оповестиха от здравното заведение.

За фамилията на Мая Лилова от София кошмарът стартира преди няколко дни, когато момченцето им се оплаква от болежка в зъба . По гледище на зъболекаря е направена панорамна фотография, на която се виждат 2 дребни кръгли топчета над горната джука. Майката незабавно изпраща фотографията на собствен другар УНГ експерт, който споделя, че евентуално става въпрос за непознати тела и насочва родителите към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Там лекарите удостоверяват опасенията на своя сътрудник. Детето незабавно е признато в Детското УНГ поделение, за цялостна анестезия и интервенция, с която да бъдат отстранени сачмите .

Началникът на отделението, доцент Цоло Цолов обаче предлага по-щадящ способ: изваждане на металните топчета със специфичен магнит .

За благополучие опитът се оказва сполучлив и на детето е спестена интервенцията и дългото възобновяване след нея. „ Сетих се, че преди към 2 години мъжът ми беше купил на огромния ни наследник игра с дребни железни топчета, от които могат да се създадат разнообразни фигурки . Изхвърлих я преди известно време, тъй като един ден видях и дребния наследник, който по това време беше бебе, да си играе с тях и взех решение, че това е рисково. Когато е напъхал сачмите в носа си, огромният би трябвало да е бил на 7-8 година, надалеч не малко дете, само че очевидно в никакъв случай няма гаранция “, спомня си Мая Лилова.

За доцент Цоло Цолов рисковата преживелица в фамилията на Мая не е нещо ново . „ Погледнахме в носа на детенцето и защото сме имали и други сходни случаи, реших, че можем да пробваме с магнит “, споделя той. В УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намира единственият профилиран център в страната, в който се вадят непознати тела от дихателните пътища при деца.
 ИСУЛ предмети ИСУЛ

Около 60 деца годишно с непознати предмети в дихателните пътища, носа или ухото минават през детската УНГ на болничното заведение. За годините, откогато действа структурата , лекарите са натрупали внушителна сбирка от непознати предмети, извадени от гърлата, носа, ушите на най-малките , а повода за попадането им там в 99% от случаите е родителска немарливост.

„ Вадили сме всичко, в това число пластмасови играчки. Малките деца каквото е към тях, си го поставят в носа, устата или ухото, по този начин опознават света. Случвало се е от хранопровода на 6-8-месечно бебе да извадим фъстъчена ядка – родителите бяха решили, че е доста потребно да му дават фъстъци. Представете си, на тази възраст, с четири зъба в устата “, споделя доцент Цолов.

Страшна е статистиката по този мотив – 28% от случаите на попадане на непознато тяло в дихателните пътища на децата от 0 до 3 година приключват със гибел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР