Две кандидатури - на мъж и на жена, за позицията

...
Две кандидатури - на мъж и на жена, за позицията
Коментари Харесай

Номинациите за еврокомисар: Кандидатурите за Брюксел - Илиана Иванова и Даниел Лорер

Две кандидатури - на мъж и на жена, за позицията на българския еврокомисар. Първо в ефира на bTV ПП-ДБ оповестиха номинацията на Даниел Лорер - един от създателите на партията, министър на нововъведенията и растежа в кабинета „ Петков “, сега - депутат от Варна.

Като негов съперник за поста в Брюксел ГЕРБ-СДС издигат някогашния евродепутат и сегашен член на Европейската счете палата Илиана Иванова.

Председател на комитета за надзор на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възобновяване и резистентност.

Нов тест за разговора сред сътрудниците в ръководството - този път на европейско равнище. Както изиска Брюксел, страната ни ще номинира двама претенденти за нов еврокомисар - един мъж и една жена. Проблемът е, че те не са от една и съща политическа групировка.

Решението заяви водачът на партията Бойко Борисов

Според ГЕРБ-СДС техният претендент Илиана Иванова би трябвало да е спечелилият, тъй като от ПП-ДБ - изтъквам - даже си нямали политическо семейство. Според мандатоносителите обаче значимо е кой по какъв начин ще пази ползите на страната ни. Дали последната дума на Европейска комисия може да се окаже решаваща и за ориста на държавното управление, описваме в този момент.

Партньори във властта, само че не и в надпреварата за това какъв да е идващият български еврокомисар.

От ГЕРБ-СДС опазиха номинацията си.

„ Много познато лице в Брюксел, доста способена. Аз преди време съм взел участие, когато се правеха ръководител на Екологичен потенциал, Европейски Съюз и Европейска комисия. Тогава за нас беше оставена квота за жена с доста прекрасен сектор от ЕНП и ГЕРБ “, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той удостовери, че е претендентът на ПП-ДБ за поста

Отговорът на ПП-ДБ – равенството сред половете е извънредно значимо.

„ Сега даже и да бъде определен мъж за представител на България, това още веднъж ще върне комисията в съотношението, в което тя е почнала. Така че нямаме никакъв проблем “, разяснява Даниел Лорер, ПП-ДБ.

Кой тогава би трябвало да надделее?

„ Премиерът е решил, че освен Политическа партия, а и ГЕРБ ще могат да излъчат своя кандидатура, тъй че мисля, че това е един добър знак за добър звук “, счита Лорер.

Смятате , че еврокомисарят би трябвало да е от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ?

„ Естествено, би трябвало да е от спечелилия на изборите и от тези, които са взели участие в основаването на трите институции “, отговори Борисов.

Той би трябвало да довърши мандата на Мария Габриел

Подкрепа за Илиана Иванова пристигна и от към този момент някогашния наш еврокомисар Мария Габриел. Която обаче подсети, че крайната дума е на ръководителя на еврокомисията .

„ Достойна кандидатура, България в действителност може да изведе на напред във времето експертиза, доста европейско виждане и в това време политики свързани с бъдещето и на Бг и на Европейски Съюз “, съобщи министърът на външните работи Мария Габриел.

Самата Илиана Иванова благодари в обществените мрежи на ГЕРБ и на Бойко Борисов за доверието.

„ Винаги съм изпълнявала отговорностите си с професионализъм и интегритет, представлявайки страната ни в Европа през последните 14 години. Ще продължа да го върша във всяка моя бъдеща роля “, съобщи Иванова.

А ресорът, за който отговаряше страната ни до момента, е „ Иновации и юноша “. Ще се резервира ли, следва да разберем.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР