Две групи българи сезонни работници бяха спрени на летището в

...
Две групи българи сезонни работници бяха спрени на летището в
Коментари Харесай

Френският работодател на върнатите у дома българи: Липсата на работници е катастрофална

Две групи българи сезонни служащи бяха спрени на летището в Париж, макар че са били наети от компании, с цел да работят в страната. Обяснението за това е възбраната на Франция да се позволяват хора, които нямат местопребиваване в страната.

В същото време възмутени французи не схващат за какво българите са тръгнали на работа в една от страните с най-вече жертви. В момента всички върнати назад българи са под 14-дневна карантина у нас.

Една от блокираните българки в Париж: Нямаше храна и вода, взеха ни телефоните, не ни пускаха до тоалетна

„ 2 дни, откакто българите бяха върнати назад ние към момента нямаме решение от Френския адниминстративен съд дали те са имали право да влязат в страната. В зоната за изчакване в никакъв случай преди не сме виждали европейски жители. Проблем с нередовни паспорти не е имало. В същия ден хора с краткотрайни контракти са били позволени да влязат “, сподели френският юрист на българската група пред Нова телевизия.

Сунай Мехмет, който е представител на компанията медиатор, посредством която българите подписват контракт. Той твърди, че нашите сънародници са подведени.

Въпреки възбраните два дни по-рано друга група българи с контракти със същата компания съумява да влезе без проблем във Франция.

„ Тази година пристигнахме на 3 май с полет от София до Париж. Кацнахме на летище Шарл дьо Гол и най-нормално си минахме без никакви проблеми. Минах единствено с персонална карта “, описа Мюмюн Юсуф.

Във Франция, както и в цяла Европа, обстановката в селското стопанство сега е пагубна, поради неналичието на работна ръка. Ежедневно производители губят хиляди евро. Неслучайно локални компании трескаво търсят френски чиновници, останали без работа около рецесията, наемат даже бежанци единствено с цел да спасят своите реколти.

Само франция има потребност годишно от към 200 000 сезонни служащи.Такъв е казусът с компанията на Еманюел Жулиен. Той създава ягоди и тиквички. За него главно работят българи.

Нови 10 българи са блокирани на летище в Париж

От групата, върнати в България, 50 индивида е трябвало да проработят при него. Разказва, че обстановката е доста тежка. Всеки ден хвърля ягоди и губи пари, тъй като няма кой да ги бере. Гневен е на френските управляващи, тъй като твърди, че писмено е извършил всички условия за безпроблемно влизане на българите във Франция.

„ В момента, в нашата компания има 80 българи, които работят. За ягодите нуждая се от към 160 души. Така, че неналичието на тези 50, които не пристигнаха, е пагубна! Хората остават при мен към 6 месеца, тъй като отглеждаме и тиквички. Не разбираме за какво се получи по този начин. Още повече, откакто Макрон даде обещание, че с работен контракт и декларация за напредване, европейските жители могат да работят свободно. Работата с ягодите е ежедневна. Ние имаме потребност от тези хора в този момент, не след 15 дни. Така на процедура сме принудени да спрем да работим. Във Франция никой не желае да работи на полето. Ще ви дам образец - имах 20 наети французи и нито един не устоя. Тук хората получават пари с цел да не вършат нищо. Това е истината. Социалната система е такава. Работят три дни и след това отиват на трудовата борса да чакат помощи. Плащаме на хора с цел да не работят и връщаме тези, които желаят да го вършат. Не разбирам “, описа френският шеф Eманюел Жулиен.

Границите на Франция остават затворени до второ разпореждане. Това не важи за европейските жители. За тях възбраната е до 15 юни.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР